close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Все по-арогантна кампания за президентска република
©
16:30 / 14.11.2022
278
Съветниците на Румен Радев упорито пълнят медиите със своите "съображения" и "анализи" в полза на т.нар. "президентска република". Очевидно е, че самият Радев насърчава или най-малкото - одобрява подобна пропагандна кампания, която е срамна, пише политологът Огнян Минчев.

Да заемаш най-високия изборен пост в държавата и непрекъснато да ламтиш за още и още власт - против конституцията, на основата на която си избран - е израз на арогантност, на самозабравяне във властта, на ниска култура и на липсващо възпитание. Подобна претенция е примитивен отказ от този обществен договор с българските граждани, който си поел ангажимент да спазваш със самия акт на своето избиране и с клетвата, която си положил.

Клетвата се полага върху Конституцията. Ако всеки властолюбив байчо, веднъж дошъл на власт има правото да разтяга тази власт безконтролно и непрекъснато да иска цялата власт в държавата, то това означава само едно - дните на българската демокрация са преброени.

И те наистина изглеждат преброени. За по-малко от две години Радев управлява начело на три служебни правителства и се готви да оглави четвърто. Един етичен човек на негово място би изразил поне формално притеснение, че му се налага да оглавява държава в толкова тежко кризисно институционално положение.

Но Радев очевидно не изпитва подобни сърбежи на етична основа. Неговите служебни правителства "изчегъртват" неудобните нему кьошета на държавата, докато съветниците му вопият за силна - всъщност безконтролна президентска власт. Вече и деюре, освен дефакто.

Да повторим - демонстрираната жажда за все повече власт е сама по себе си нелегитимна, след като е изразявана системно от президентските хранени хора в условията на течащ президентски мандат на самия Радев. Мандат, приет на основата на действащата българска конституция.

Тази принципна несъвместимост на официален статут и претенция за все повече власт има и конкретни политически измерения. Всички помним как Радев бе избран за президент под патронажа на видна фигура от кремълските специални служби - ген. Леонид Решетников. За редица представители на екипа на Радев съществуват сериозни подозрения за свързаност със североизточни интереси и служби.

Нека напомним, че старт на протестите през юли 2020 г. бе даден с влизането на представители на прокуратурата в президентския офис с цел проверка на президентски сътрудник по подозрение за свързаност с руски специални служби. Тогава Радев излезе с вдигнат юмрук и главният прокурор Гешев бе изкаран виновен.

Само, че аз не виждам къде е вината на Гешев в случая? Прокуратурата не само може - тя е длъжна да направи подобна проверка, ако разполага с информация - основание за подобни подозрения.

Сега съветници на Радев от същия екип вопият за "президентска република" и много вероятно е да си я представят не по френски или американски, а по руски - по Путинов образец. Докато парламентарните политически партии се състезават в една игра с нулев резултат, провалила вече три мандата на НС, предпоставките за установяване на концентрирана и недемократична президентска власт в България се засилват.

Води се системна и все по-арогантна кампания за още по-голямо разширяване властта на Радев в "президентска република". "Много важно", ще процеди през зъби вечният български скептик и сеирджия, отпивайки от хладната ракийка надвечер. Ще стане важно - и за него. Но ще бъде късно.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.