close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Все по-близо до "американско" правителство  ГЕРБ-ПП-ДБ
©
14:41 / 17.02.2023
304
Напразно ли би път до България американският чиновник О Брайън и напразно ли беше размахано второто издание на закона "Магнитски“? Това ще се изясни окончателно след изборите на 2 април, но вече са видими реакциите на уплашените български политици.

О Брайън беше толкова настоятелен, че президентът Румен Радев показа раздразнение. Има основание да се мръщи, тъй като редовно правителство слага край на едноличното му управление със служебни кабинети. След последните му изяви и коментари около войната в Украйна, както и по енергийните проекти, американците стават все по-настоятелни в изолирането му от оперативното управление на страната.

А възможен ли е кабинет след 2 април, като е почти ясна конфигурацията в 49-ото Народно събрание?

От Вашингтон пристигна ултиматум – това е вън от съмнение. Приемате няколко закона с мнозинство, което предполага и сформиране на кабинет – не е много сложно и не боли, предаде американското послание господин О Брайън.

Остава да разберем наистина ли са уплашени политическите лидери, от които зависи дали ще има редовно правителство. Новото издание на "Магнитски“ на пръв поглед насочва камерите към  лица от БСП, но ударът е към ГЕРБ и Бойко Борисов заради бившия финансов министър Владислав Горанов. Очевидно е, че "Магнитски“ е бухалка за политически шантаж. Дали той ще успее в суровите условия на българското политическо блато, скоро ще разберем.

Социолозите дават почти еднакъв резултат на ГЕРБ-СДС и обединението ПП-ДБ. Прогнозите сочат, че двете политически сили биха имало най-малко около 140 народни представители – идеалното мнозинство за "американско“ правителство. Сложно обаче става, ако победител е ГЕРБ. Тогава трябва да получи подкрепа от ПП-ДБ, което няма да се случи толкова лесно, колкото си мислят американските стратези. А и от новото обединение са сигурни, че име от техните редици няма да се появи в новите издания на "Магнитски“. Вероятно са получили гаранции.

Тогава остава по-лесният вариант – победа на ПП-ДБ и подкрепа от ГЕРБ-СДС, дори и без  участие в правителството. Това ще е най-тежкото  решение на Борисов досега, тъй като е възможно да не са му оставили друг избор. Победа дори с половин процент на ГЕРБ временно ще облекчи ситуацията около Борисов. Ако победителят е ПП-ДБ и няма правителство, твърде е възможно да се появи "Магнитски-3“, който сигурно вече е написан.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.