close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Всичко около еврото е в ръцете на "Възраждане", държавата се скри
©
13:04 / 23.02.2023
238
Тази година се навършват 26 години от въвеждането на Паричния съвет в България, по-известен като Валутен борд. На 1 юли 1997 г. официалният валутен курс на лева е фиксиран към германската марка. Към онзи момент в Закона за Българска народна банка е записано, че официалният курс е 1000 лв. за 1 германска марка. На 1 януари 1999 г., след като Германия приема еврото, курсът автоматично се променя на 1955,83 лева за 1 евро – спрямо официалния курс, по който германската марка се конвертира към еврото. Следва деноминацията на лева и от 5 юли 1999 г. курсът се фиксира на познатото 1,95583 лева за 1 евро. На 10 юли 2020 г. този курс е потвърден при включването на българския лев в механизма на валутните курсове ERM II, по-известен като Чакалнята.

И докато сме в Чакалнята трябваше да извършим няколко законодателни и финансови операции, за да станем част от еврозоната на 1 януари 2024 година. Вече е ясно, че това няма да случи. Новата най-оптимистична дата е 1 януари 2025 година.

В същото време рубладжиите от "Възраждане“ шестват по улиците и събират подписи за референдум против еврото. Това се случва с любезната подкрепа на държавата, ръководена от Румен Радев.  Да сте чули за мащабна разяснителна кампания защо трябва да приемем еврото и какви са ползите от членството ни в еврозоната? Нито сте чули, нито сте видели. Излизат финансисти, икономисти, запознават ни с личното си мнение – много е хубаво, много е лошо. И толкова.

А рубладжиите дебнат хората по кюшетата и ги убеждават как драстично ще обеднеят, приемем ли еврото. Ако някой се колебае, го шамаросват с Хърватия, която паднала в най-дълбоката дупка, че гушнала  еврото от януари. Само че сега в хърватските еврови магазини е по-евтино от българските левови.

Рубладжиите получават мощна подкрепа от самия Румен Радев – българите изпитвали недоверие към еврото, каза той. И какво прави ръководената от него държава да разсее недоверието? Не става с отговори на тъпи въпроси като: Ако получавам 1500 лева, ще получавам ли 1500 евро? Е, няма да стане така.

Финансова информация за лаици – ние  и сега плащаме в евро.От 1 юли 1997 година реално лев няма, той е хартийка за вътрешно разплащане. На практика няма какво да браним, както ни призовават от "Възраждане“.  Рубльов и хората му го знаят, но се надяват, че подписите за референдум са и гласове на изборите. Не е вярно и ще стане ясно на 2 април.

Но фактът е безспорен – държавата е оставила всичко около еврото в ръцете на "Възраждане“. В ръцете на хора, които мразят ЕС и НАТО, обичат Русия и клатят страната от всички краища. Тогава дали и 1 януари 2025 година е оптимистична дата?
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.