close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Ясни ли са местните избори в Пловдив с договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ?
©
15:41 / 25.07.2023
290
Да си представим следната изборна ситуация в Пловдив в края на октомври – балотаж между кандидатите за кмет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които и да са те. Това са първите две политически сили в града на последните парламентарни избори, макар че това съвсем не е точен ориентир заради особеностите на местния вот и ролята на местните политически играчи.

Да си предстаим и още нещо – в името на "сглобката“ двете големи коалиции са постигнали договорка да си разпределят големите градове – където едните имат безспорен кандидат, другите да извадят по-безлична кандидатура. Дали това е възможно? Един невъзможен сценарии, според наблюдатели, но вече се случиха доста "невъзможни“ политически решения. Ако подобна договорка е в ход и за Пловдив, кандидатът на ГЕРБ ще има предимство.

Да си представим и голямото обединение на партиите със силно местно значение, инициирано и анонсирано от "Кауза България“. Поканата очевидно е към "Съюз за Пловдив“, ВМРО, земеделците на Георги Колев. Посланието е – другите си имат началници в София, ние тук решаваме сами и по-лесно се справяме с проблемите на хората. Сложният въпрос е лидерството на подобна местна коалиция. Славчо Атанасов, Дани Каназирева, Георги Титюков? Кой?

Само изброяването на тези имена прави целта за общо явяване почти неизпълнима. Каназирева не е любител на тежките компромиси, ако не ги правят партньорите й. Политическите й амбиции не опират до роля в миманса. Само че колко е приемливо тя да поведе коалицията и всички да са съгласни? За да има такава коалиция, това, изглежда, е единственото условие. Така най-вероятно Каназирева да е кандидат на самата себе си и местна коалиция да няма.

Очевидно е, че Манол Пейков не е кандидатът на ПП-ДБ, въпреки претенциите му. А и социологията  бие по тях. Но озаптяването на Манол е голям въпрос пред коалицията, тъй като той е решил да играе сам. Ако го направи, това ще е самоубийствен скок в стила на Здравко Димитров от 2015 година – или изчезваш от политиката, или чакаш още четири години, ако партията те пожали. Но пораженията върху ПП-ДБ в Пловдив ще бъдат видими, както върху ГЕРБ през 2015-а.

Неясно е дали ще има трети силен кандидат като водач на местна коалиция. Жива е опасността ПП-ДБ да се яви с двама кандидати. В съчетание с възможна договорка на "сглобката“ местните избори в Пловдив няма да са толкова сложни, колкото се очакваше.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.