close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Новият треньор на Григор: По-добър е отколкото си представях
©
16:50 / 15.02.2021
544
Наскоро Григор Димитров започна работа с нов треньор -  Данте Ботини, бившият дългогодишен наставник на Кей Нишикори. Пред ATPTour.com специалистът говори за техния бърз старт, за опознаването между двамата и как протичат тренировките с българина. Ботини засипа със суперлативи Гришо и призна, че той е способен на невероятни неща. 

- Григор каза, че ви се е обадил в края на миналата година, защото е усетил, че ще си паснете и то не само на корта. На същото мнение ли бяхте?



- Обади ми се през ноември и каза, че иска да се срещне с мен. Прекарах цели три дни с него в Монако. Говорихме много за живота, за тениса, за това как виждам играта и неговия тенис. Паснахме си наистина много добре от самото начало. Той беше щастлив и след няколко дни ми се обади и каза, че би искал да започне да тренира с мен. Това беше една добра среща. 

 

- Познавате отдавна Григор, но имахте ли идея веднага какво искате да подобрите в неговата игра?



- Григор играеше на двойки с Кей и го познавам много добре като играч. Знаех потенциала му, но честно казано той ме изненада. Още по-добър е от това, което си представях за него. Той е невероятно талантлив. Нещата, които може да прави на корта, са невероятни. Знам върху какво да работим още и какво може да се подобри.

 

- Колко е талантлив Григор според вас?



- Той прави нещата, които са трудни, много лесни. Лесно успява да се събере, когато нещата не се получават. Не говоря само за невероятните му удари, а и за това колко лесно обработва грешките, които допуска, за да се подобри. Ако го накарам да направи нещо, той го прави веднага. Получава му се без да е нужно да го тренира с дни и дори седмици.

 

- Григор е на 29 години и може би си мислите, че с напредването на възрастта ще бъде по-трудно да направите промени в играта му?



- Когато остаряваш, е по-трудно да се променяш. Но всички, включително топ играчите, преминават през промени. Тенисът се променя. Това е еволюция. Така че трябва да се адаптирате и да промените някои неща. Не казвам, че Григор ще се промени драстично, само няколко неща и очевидно той  готов да го направи.

 

- Има ли нещо, за което вярвате, че Григор може да подобри?



- Мисля, че най-важният елемент за Григор е да остане психически фокусиран и да остава по-дълго в това състояние. Трябва да се довери на физическата си кондиция, която е страхотна. На скоростта и начина, по който се движи. Всички знаем, че притежава нужните удари. За мен е важно тоа да остане спокоен и да осъзнае, че има всички оръжия за игра. Не му е нужно да бърза. 

 

- Едно от нещата, с които Григор се гордее, е неговата доброта. Какво означава това за вас?



- Супер добър е като човек. Знаех, че е такъв, но не го познавах отблизо, както през последните месеци. Грижа го е за останалите и това ми харесва в него. В това отношение сме еднакви. Разбираме се много добре. Обича да говори, да задава въпроси. Разговаряме много, разхождаме се и не говорим само за тенис, а и за живота. Важно е не само за него, а и за мен.

 

- Отлетяхте за Мелбърн от Лос Анджелис, но бяхте поставен под карантина. Григор беше в друг самолет и успя да тренира. Как помагахте на Григор в тренировките от хотела?



- Бях в контакт с него всеки ден и му казвах неща, които исках да прави. Бях в контакт и с треньора на Давид Гофен, който ръководеше тренировките. Казвах му неща, които бих искал да правя аз на корта, и той ми помогна, захранвайки Григор с няколко топки. Много съм благодарен на Жермен Жигунон, треньорът на Гофен.

 

- Понякога отнема време на играч и треньор да свикнат да работят заедно. Но при вас не е така - Григор вече е на четвъртфинал от Големия шлем.  Какви съвети му давате в този важен момент?



- Не променям нищо, защото предстои четвъртфинал или осминафинал. Не ме интересува. Просто трябва да продължаваме да правим същите неща, които сме правили, и след това да вървим ден за ден, мач след мач. Поддържам нещата прости и абсолютно същите, както сме правили.

 

- Григор ще бъде фаворит на четвъртфиналите срещу квалификанта Аслан Карацев. Как ще предпазите Григор от евентуално подценяване - все пак неговият опонент беше №114 в света преди турнира?

- Григор знае, че никой не стига без причина на четвъртфинал. Очевидно човекът играе много добър тенис, той е много опасен. Григор трябва да се съсредоточи върху играта си. Просто тренираме, работим върху някои удари, това е всичко. Няма значение кой е срещу него. Той просто трябва да се съсредоточи върху неговата игра.

 

- Говорихте ли за целите, които искате да постигнете?



- Разбира се. Но не за конкретни неща. Не си поставихме конкретна цел и преди този сезон. Ще поговорим за това по-задълбочено след този турнир. Обсъждахме как виждам играта му и къде според мен заслужава да бъде. Той също искаше да го чуе. Много съм амбициозен в това отношение и той също. Дано стигнем максимума. Сега искам да запази същото постоянство и психологическа настройка, която има. Много е амбициран в хода на турнира и отпуснат ментално. Това очаквам и това искам да видя.

 

- Ако искате да видите Григор да прави едно нещо през останалата част от турнира, какво би било то?



- Да поддържа същата последователност и същия манталитет, които показа досега. Той беше много сдържан, спокоен и позитивен през целия турнир. Това бих искал да видя и до края.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.