close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Радев плюс Петков и Василев едно ли е,  Иванов плюс Петков и Василев друго ли е?
©
13:36 / 01.09.2021
884
Политическият въпрос от последните дни е каква игра играят президентът Румен Радев и Христо Иванов. В един отбор ли са или поддържат два отбора с общи сили.

Статутът на "Демократична България“ сред  т.н. "протестни партии“ е по-особен. Докато ИТН и ИБГНИ подкрепят безусловно Радев за втори мандат, хората от коалицията ДБ не са заявили ясни намерения, ако не броим неофициалното все още твърдение на Иванов, че ще издигнат кандидат за президент.

ДБ трябва да издигне свой човек за държавен глава и сигурно ще го направи – за още по-ярка политическа легитимация. В противен случай ще засили подозренията, че само формално се разграничава от отбора на Радев. Но издигането на кандидат за президент също може да е формално, тъй като избирателите на ДБ са предимно леви – около "Зелените“, и центристки настроени – около "Да България“. Такива са избирателите и на Радев. При втори тур е лесно да се прогнозира къде ще отидат гласовете на ДБ.

Интригата Радев-Иванов съвсем се заплита от поведението на министрите Кирил Петков и Асен Василев.  Мераците им за собствен политически проект ще ударят най-вече ДБ, с която са кръвно свързани. В същото време Христо Иванов казва, че двамата са техни съмишленици и ще ги подкрепят с всички сили. Как ще го направят – като им дадат избиратели на новата партия или ги поканят за депутати? Едва ли Василев и Петков ще седнат на парламентарните банки, на които ще си губят времето и нищо няма да зависи от тях. Тогава Иванов трябва да подкрепи политическия им проект, но така рита ведрото на ДБ, което на следващи избори ще се пълни още, според социолозите.   

Христо Иванов брои Петков и Василев за съмишленици, но те са такива и с Румен Радев. Петков вече призна, че много харесва президента и с две ръце ще гласува за него. Тогава четиримата в един отбор ли са или са разделени на два, но ако се срещнат на терена, резултатът е уговорен.

Това е сложен политически въпрос пред Христо Иванов и ДБ, който може да увеличи центробежните сили вътре в коалицията от леви, центристи и десни. Формацията ще бъде изправена пред избор – да подкрепи открито Радев, или открито да се противопостави на Петков и Василев, чийто проект очаквано ще е близък и на президента.

Как "Демократична България“ ще намери място във формулата Радев плюс Петков и Василев, плюс ИБГНИ, плюс ИТН, плюс БСП? Предстои да разберем дали Христо Иванов и Румен Радев са в различни екипи на терена, но с еднакви номера.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.