close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Абе, не бе, Христо! БСП не е промяната
©
17:51 / 25.07.2022
424
"Абе, не бе, Христо! Има народна приказка - каквото сам си направиш никой не може да ти го направи". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира записа, в който съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов информира своите колеги за актуалната политическа обстановка. И който стана публично достояние, пише Любен Обретенов за Клуб Z. 

С този си коментар Борисов искаше да обясни, че ГЕРБ няма нищо общо със записа. Иванов обаче напълно си заслужава такъв коментар, само че с малко по-различен отенък.

Абе, не бе, Христо! Защо трябваше да изтича запис по погрешка, за да те чуе обществото как говориш откровено и какво наистина мислиш? Защо не говориш така и публично, особено по време на предизборна кампания?

Защо година и половина в публичните си изяви търсиш мостове с "Има такъв народ", каквито мостове няма и не може да има? И от записа личи, че ти си наясно с това. Защо още преди първите избори от поредицата напоследък не обърна внимание на хората, че тази партия се води от човек, на чието диванче цялото статукво години наред си правеше пиар?

Защо не казваш ясно на избирателите, че ако промяната зависи и от БСП, тя винаги ще бъде спъната от Путин? Защо не им обясниш, че промяната включва и безкомпромисна евроатлантическа ориентация, каквато БСП не може да гарантира?

Защо, вместо да чакаш подкрепа от ГЕРБ и ДПС за промени в Конституията с цел съдебна реформа, не се обърнеш откровено към избирателите и не им обясниш, че истинска съдебна реформа ще има само при конституционно мнозинство, което не зависи от ГЕРБ и ДПС? И да изтъкнеш, че това е напълно постижимо при по-висока избирателна активност?

Защо не разобличаваш лъжата, че протестите срещу ГЕРБ са започнали след влизането на прокуратурата в президентството? Защо не изтъкваш, че това бе театър, който да отклони общественото внимание от истинското начало на протеста  - твоето и на Ивайло Мирчев дебаркиране на брега на "Росенец" пред морския сарай на Ахмед Доган?

Защото заблудата, че президентът е "промяна" може да ни донесе големи ядове при следващото служебно правителство. "Газпром" и изгонените руски дипломати вече загрявят на тъча, за да влязат отново в мача. И ти, Христо, също носиш част от отговорността, че тази заблуда не бе категорично разсеяна.

Пак добре, че "Демократична България" имаше собствена кандидатура за президент. Защото замалко и това нямаше да има.

Абе, не бе, Христо! Говори откровено и с избирателите. Защото от "Продължаваме промяната", за разлика от теб, вече го правят. Обясняват с думи прости как следващите избори са референдум "за" и "против" мафията. А ти продължаваш публично със словесните еквилибристики.

Абе, не бе, Христо! Трябва по-радикално. Ти, и "Демократична България" сте единствената, истинска, автентична промяна. За разлика от "Продължаваме промяната" не сте се пръкнали от гнездото на президента и винаги сте били безкомпромисни противници на Путин. Ако обаче продължаваш да не говориш открито пред избирателите, има опасност Кирил и Асен окончателно да ви избутат в ъгъла.

Това би било зле за вашите политически кариери, което не е чак толкова важно. Това обаче би било зле и за България, защото няма как да има истинска промяна, без в нея да участва автентичната промяна.

Абе, не бе, Христо! Прав е Бойко Борисов да ти цитира народната приказка, че каквото сам си направиш - никой не може да ти го направи. Така че спри да правиш това, което правиш - откровени изказвания само в зала "Запад", докато си мислиш, че те слушат само твоите съмишленици.

Започни да говориш така и публично. И се постарай тези послания да стигнат до възможно най-много хора. Току-виж си се изненадал приятно от последствията - и за "Демократична България" и за България като цяло.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.