close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ДБ отказва да подкрепи ГЕРБ заради Борисов-Гешев
©
11:55 / 10.10.2022
359
"Не може цяла Европа да разбира колко е важно това нещо, само Румен Радев да бъде на другото мнение и да бъде най-умният", заяви пред БНР съпредседателят на "Демократича България" Христо Иванов. Така той коментира упрека от президента Румен Радев към "Демократична България", че "бърза да тласне страната ни във войната, още дори преди да е свикан парламентът":

"От началото на войната, която Путин води в Украйна, Радев и неговото обкръжение през цялото време се опитват да я подценят като фактор. Тази война е срещу нас, ние не можем да застанем в неутрална позиция. Заставайки в неутрална позиция, към което тласка Радев, ние се излагаме в много по-голяма степен на рисковете от тази война", заяви Иванов. Според него България има интерес от консолидирана позиция на Източна Европа, ЕС и НАТО, която с голяма твърдост да участва в принуждаването на Путин към мир.

"Българската политическа система се трансформира и минава в ново състояние, в което изглежда, че в обозримо бъдеще никой няма да може да сформира самостоятелно управление и мнозинствата ще бъдат от 3, 4, а може и от 5 формации. Това налага промяна в подхода на политиците към въпроса за съставянето на мнозинства, което изисква търсенето на допирни точки, извеждането на национални приоритети, диалог.

При правенето на коалиции трябва да се отчете обществената воля, посоката, в която България трябва да се развива, за да може едно управление, което е избрано, да може да оцелее и да взима тежки решения, които изискват смелост, а трябва и обществена подкрепа", коментира Иванов. Той подчерта, че има огромно обществено настроение на неприемане на идеята ГЕРБ да се върне на власт.

"Това е заради простия факт, че с тях се свързва съзряването на българския корупционен модел. Той има своите корени в комунистическия режим, поддържан е винаги във връзка с влиянието на Кремъл в България, но зрялата му фаза настъпи при управлението на ГЕРБ.

Докато ГЕРБ не се обърнат с лице към тази реалност, не поемат отговорност за нея и не я поставят като крайъгълен камък на политиката от тук нататък, те няма да могат да намерят допирни точки с останалите партии, за да могат да бъдат приемлив участник в конфигурация за управление", каза още Иванов.

И допълни, че въпросът за корупцията не може да бъде поставян накрая, в името на това да се състави управление.

"Не можем да говорим нито за принципно, нито за реформаторско, нито за евроатлантическо управление, ако не поставим корупцията в центъра на вниманието, защото тя е в центъра на вниманието на обществото. Управление, което в самото начало казва, че корупцията някак си ще я замете под килима, няма да се ползва от обществена подкрепа.

Ако кажем, че корупцията не е приоритет за нас, това означава, че ще крадем или ще толерираме кражбата. Тя е огромната врата, през която влиза ръката на Кремъл", каза още Иванов.

Той коментира, че главният прокурор Иван Гешев осигурява наказателна безотговорност на Борисов, а Бойко Борисов осигурява на Гешев политическа безотговорност и даде пример с липса на интерес от страна на прокуратурата към доклад на ДАНС, "в който се казва, е Борисов е знаел, че строи "Турски поток" на българска територия единствено и само в полза на Путин и така му позволява да заобиколи Украйна и е един от елементите на неговата подготовка за тази агресия".

"Докато не се разкъса това порочно приятелство , разговор за нормализация на българската политика е невъзможен. Докато ГЕРБ продължават да се правят на неразбрали, подкрепа от нас за техен мандат е невъзможна. Хеле пък с ДПС и Делян Пеевски", каза още Иванов.Той беше категоричен, че правосъдието в България трябва да се нормализира и да стане неутрално и ефективно.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.