close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Всеки иска независим главен прокурор, но да е от неговата партия
©
10:37 / 23.06.2023
246
ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор. Министърът на правосъдието ще обжалва пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за и.д. от Прокурорската колегия.

"Всичко, което направи ВСС след освобождаването на Гешев от неговата позиция, е напълно законосъобразно. В 7-дневен срок ВСС трябваше да открие процедура за избор на нов ръководител и да приеме графика, по който този избор ще стане. Точно това направи вчера ВСС", коментира адвокат Людмил Рангелов пред Bgonair.

Той уточни, че каквото и да реши Конституционният съд по жалбите на Гешев, то позицията му ще има действие занапред, а събитията със задна дата остават легитимни. Адвокатът подчерта, че съдебната власт системно губи авторитет в резултат на очевидно силни външни влияния, които идват извън съдебната система.

"Разсъжденията за отстраняването на Гешев след репликата "политически боклук" и последвалото извинение бяха немотивирани, просто е взето такова решение някъде. Така и вчера разсъжденията на някои от членовете на ВСС дали Прокурорската колегия има право да избере Сарафов, бяха също изключително съображения по целесъобразност - дали е подходящо в тези условия. От гледна точна на законосъобразност, не бяха изложени мотиви срещу всичко, което реши ВСС вчера и Прокурорската колегия преди дни", добави Рангелов.

Адвокатът посочи, че всяка политическа сила иска да има някакво влияние върху главния прокурор, той като той с определени действия може да се влияе върху важни политически събития.

"Колкото и да говорят, че искат независим прокурор, всеки иска неговият човек да стане главен прокурор. Тъй като изборът на Прокурорската колегия стана бързо, това му причини на министъра на правосъдието определени страдания. Той беше поел вероятно ангажимент за протакане на избор на и.д. и по-късно на главен прокурор", предположи Людмил Рангелов.

Според него обаче, жалбата на правосъдния министър до ВАС е обречена на неуспех. Юристът коментира и жалбите срещу Гешев до ВКС, които вече с над 10.

"Бившият главен прокурор вече е бивш и ще бъде разследван по общия ред, сигналите срещу Сарафов могат да доведат до образуване на досъдебно производство и разследване по новоприетия механизъм", каза Рангелов.

Той очаква, че фигурата на главния прокурор няма да отпадне от Конституцията, но функциите му могат да бъдат ограничени. Също така е на мнение, че парламентарната квота трябва да остане във ВСС, за да играе ролята на обществен контрол върху съдебната система, защото "в противен случай, при липсата на контрол и при несменяемостта на магистратите, ще доведе до уродливи явления".
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.