close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Христо Иванов: Ако правителството е проснато на простора, то ще падне
©
10:49 / 23.06.2023
298
"Ние поехме отговорност за това правителство на базата на много тежък политически компромис. Този компромис ще се оправдае единствено, ако в България най-накрая има върховенство на закона. Всичко направихме в името на това. Ние приехме една законодателна програма и твърденията на Бойко Борисов, че те не са поели никакви ангажименти към това правителство не са верни и са опасни, защото явно ГЕРБ се отказват от думите се, че ще променяме България. Добре, те могат да имат по-добри закони, но сядаме, разговаряме и решаваме, а не правим кой каквото си иска с плаващи мнозинства. Ние няма да търпим това правителство да съществува, за да дава политическо време на който и да е. Ако ние позволим това правителство да изглежда като нещо проснато на простора, то ще падне", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Думите му бяха коментар на казаното по-рано от деня от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви в кулоарите на парламента, че дясната ръка на Петков - Лена Бориславова, пуснала СМС до ГЕРБ, че ще "счупят сглобката".

Няма да търпим това правителство да съществува, за да дава политическо време, вметна Христо Иванов.

"Акад. Денков и Мария Габриел ясно обявиха, че всички назначания в регулаторите ще стават след разговори и съгласуване, а това не се случва. Това е ангажимент поет от ГЕРБ и анонсиран от Мария Габриел. На всички беше ясно, че България трябва да има правителство, което трябва да промени начина на управление на държавата и на регулаторите. Ясно е, че това може да се случи между първата и втората политическа сила. Ние не се доверяваме на ГЕРБ, просто реформите трябва да се случат, защото ситуацията в България и в света е много критична", продължи той.

"Искам да призова бързо да се съгласува механизъм за взимане на общи политически решения, които да са ясни и да не занимаваме хората с нашите кадрови проблеми и някакви СМС-и за това кой ще стане областен управител на Благоевград. Ние сме длъжни да кажем на хората, че ще се справим със съдебната реформа и всички други важни проблеми. Нека да оставим кухненските проблеми и да почнем да решаваме истинските проблеми", категоричен бе Христо Иванов.

Трябва да променим начина, по който се упражнява власт. Да променим регулаторите, да променим правосъдието, посочи Христо Иванов.

"Има ясна разлика между кадровите въпроси и принципните причини, поради които съществува правителството. Това правителство трябва да го има и да си свърши работата по големите теми. Ако ние поради това, че някой си с някакви есемеси спорил за областен управител, трябва да нарушим фундаментални договорки... Тук съм да запаля червена лампичка, това няма да го приемем. Бързо трябва да се съгласува механизъм за ясно вземане на политически решения, защото такъв в момента няма и затова започват да се четат лични есемеси. Стигне ли се до това - очевидно сме загубили фокус, това е въпрос на загуба на усещане каква ни е отговорността", категоричен бе Иванов.

Ако правителството падне, цената ще е висока и ще я платят всички, продължи той.

Бойко Борисов това, което говори, че нямат ангажимент към политиките, не само е невярно, но значи, че се отказват от това да променим страната, посочи Иванов.

Това правителство не съществува, за да е някой министър или областен управител, категоричен бе Иванов. Според него ГЕРБ направили демонстрация, че те имат алтернативно мнозинство и могат да си правят каквото искат.

Христо Иванов коментира и темата с избора на нов главен прокурор.

"Не може да взривим възможността за изчистване на правосъдието. И трябва да си подредим стъпките оттук нататък. Не може, хората които избраха Гешев, сега те да определят новия главен прокурор. Как тези магистрати ща са лице на правосъдието? Тези хора нямат реалното право да стартират процедура за нов главен прокурор. Трябва да се въздържат да вземат спорни решения. В парламента трябва да вземем мерки да подновим състава на ВСС. И го попълним по начин, който да не създава напрежение", каза той.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.