close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ограничават главния прокурор, служебните правителства и разделят ВСС
©
14:23 / 28.06.2023
306
И трите политически сили изразиха съгласие, че посоката е да ограничим властта на главния прокурор, да преформатираме ВСС, да обсъдим идеи за преформатираме дейността на служебния кабинет, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов.

"Също така ще се стартира Конституционна комисия, в която политическите лица ще отстъпят място на експертите", добави Иванов. Делян Пеевски вече напусна комисията.

Христо Иванов оцени, че срещата с ГЕРБ и ДПС за конституционните промени е завършила "с висока степен на съгласие за съдебната реформа в нейния конституционен аспект". И той, както и представителите на ДПС посочиха, че посоката е по ограничаване правомощията на главния прокурор и преформатиране на ВСС.

"Една идея, която се лансира, е това да се продължи работата на парламента - тоест да се разпуска и започва работа тогава, когато започва формална предизборна кампания. Това ще съкрати времето без парламент, в което има служебен кабинет, назначен от президента. Идеята е да се съкрати максимално времето, в което държавата няма работещ парламент. Ще бъдат изслушани различни експертни становища, включително на магистрати", заяви Иванов.

"Да видим допълнителни идеи за преформатиране на служебния кабинет и да въведем индивидуална конституционна жалба - това са целите", обяви съпредседателят на ДБ. Той обаче призна и за наличието на "спорни моменти", които ще се чистят в конституционната комисия. Очаква се реформата да стартира до десетина дни. Всичко ще се обсъжда с експерти, представители на БАН, на конституционната общност и магистратурата.

Идеите за промени в служебния парламент са различни. За правомощията на служебния кабинет пък се обсъждал и т.нар. гръцки вариант, където е посочено между кои фигури президентът може да избира. "В македонската конституция пък се съставя по друг начин, има и други модели. Ще има дискусия", обясни Христо Иванов.

"В конституционната комисия ще лансираме експертни фигури, които не носят някаква голяма политическа натовареност", добави Иванов. Постигнало се е съгласие на експертно ниво да продължи диалогът и с други политически формации в НС и се надяват на по-широко участие след започването на конституционната комисия.

Това, което се разбра вчера е, че не може всички проблеми в държавата да се решат с един разговор, заяви Кирил Петков в отговор на въпрос какво се случва с взаимоотношенията им в ГЕРБ. "Трябва да направим общата ни култура, да бъде ежеседмична среща. Ако този диалог, го институционализираме по този начин, ще имаме много по-добри резултати", заяви съпредседателят на ПП.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.