close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ГЕРБ и ДПС с важните комисии в парламента
©
12:06 / 12.07.2023
321
След два месеца работа с "обезглавени" комисии, парламентът най-сетне е на път да избере техните ръководства. Това само по себе си издава, че "сглобката" на (не)коалиционните отношения поне засега е здрава - тъй като председателските места в комисиите бяха държани като заложници на отношенията между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", както и ДПС, на практика.

В деловодството на парламента от председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова са внесени шаблонни предложения за избор на ръководства на комисиите, без да са посочени имена. Очакването е по-голямата част от комисиите, в т. ч. важните, да се разпределят между ГЕРБ и ДПС, а мандатоносителят ПП-ДБ да получи едва две председателски места.

Знаково - очаква се лидерът на партията Бойко Борисов да оглави комисията по външна политика. ГЕРБ ще получи още винаги спорната комисия по регионална политика. Партията на Борисов взима и комисията по енергетика - също ключова, като се очаква да я оглави бившият ресорен министър Делян Добрев. При ГЕРБ отива също важната комисия - тази по отбрана, оглавена вероятно от експерта в областта Христо Гаджев.

Също знаково - съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков ще председателства комисията по европейските въпроси. ПП-ДБ получава общо две комисии, втората - тази за електронното управление. Тя се очаква да се оглави от бившия ресорен министър в кабинета "Петков" - депутатът от квотата на ДБ Божидар Божанов.

ДПС ще вземе общо четири комисии, в т. ч. ключовата бюджетна. За неин председател се очаква да бъде избран Йордан Цонев. "Най-популярният" депутат на Движението - Делян Пеевски, пък ще бъде включен в състава на правната комисия. Преди седмица той се съгласи да се откаже от членството си в комисията по конституционните въпроси - след призив от съпредседателя на ДБ Христо Иванов знаковите политически лица да се оттеглят. ДПС ще участва все пак в ротационното председателство на комисията, която ще се занимава с измененията в основния закон - чрез депутата си Хамид Хамид. Очаква се първото председателство да поеме ГЕРБ - в лицето на Екатерина Захариева.

Този път за българите в чужбина няма да отговаря "Възраждане", като това решение предизвикваше неизменно брожения в миналите парламенти. Ресорната комисия отива при БСП. Това е и единствената комисия, която левицата ще получи.

Хората на Костадин Костадинов са "компенсирани" - с комисията по туризъм.

"Има такъв народ" също ще получи една комисия - тази по земеделието.

Към момента председател има само правна, по силата на т. нар. джентълменско споразумение с ГЕРБ, тя бе оглавена от депутата от квотата на ПП Стою Стоев.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.