close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Сблъсък за празника, служебните правителства и конституцията
©
10:45 / 26.07.2023
261
ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС имат намерение да внесат общ проект за промяна на Конституцията. Предлаганите промени засягат мандатността на кметовете, ВСС и разделението му, статута на служебните кабинети, националния празник. Именно те станаха повод за дебат в студиото на Нова ТВ.

Коментарите на участниците бяха около три основни момента в проекта – националният празник, служебните правителства и мандатността на кметовете, като бе изтъкнато, че е грешка във фокуса на тези промени да не бъде съдебната реформа, за която толкова много говориха преди и по време на изборите ПП-ДБ. 

Червеният социологът Андрей Райчев, който не крие своето критично отношение към ПП-ДБ, се опита да направи на пух и прах законопроекта на управляващата коалиция за конституционни промени.

Смисълът на тази сглобка беше идеята на Христо Иванов за конституционно мнозинство. Тази идея се дължеше на факта, че е нетърпимо положението в съдебната система. Уверяваха ни, че трябва промяна в Конституцията. Това очаквахме. Имам подозрение, че даже съдебните промени не са добре помислени. Съдебният дебат беше затулен от служебното правителство, мандатността на кметовете и националния празник Хората толкова разбират от тях, че никой за друго не говори, коментира  Райчев.

Той се опита да "разкаже" и трите момента промените, които най-много се коментират, по един доста манипулативен начин: 

24-и май да бъде национален празник – те ни казват, че Русия е гадна. Но 3-ти март не е руски празник. Този празник е удържан заради Санстефанска България. Русия е сложила 200 000 трупа, за да получим свободата. Но смятам, че не е подходящ, защото той не обединява нацията. За да стане нещо национален празник, това трябва да го поиска нацията. Това трябва да бъде порив на всички и да му се радват – например 6 септември е такава дата. 

Да има промени в правомощията или отмемени служебните правителства – защото Радев е отвратителен. Но да не забравяме, че именно неговите служебни кабинети ни извадиха от кризите.

Да има мандатността на кметовете, за да се ликвидира феодализацията  – означава да се отстранят  кметовете от ГЕРБ. Това е най-голямата идиотщина. Защото не друг, а хората ги избират и те имат зад гърба си едни проспериращи общини.

Според Райчев липсва основният акцент в този проект за конституционни промени – съдебна реформа, която започва със свалянето на Гешев. И понеже ПП-ДБ не са взели властта, а са там случайно, управляващите панически търсят аргументи, за да оправдаят безсилието на този кабинет (сглобка).

На противоположно мнение бе пиар експертът Нидал Алгафари. 

Събраха се много неща през годините, които трябва да се реформират. Сега се опитват много бързо да се случи всичко това заради сроковете, които са нужни за влизането в Шенген, за еврото. Всичко, което правят е в правилна посока. Това е за добро за държавата, коментира Алгафари.

Според него много е трудно да направиш съдебната реформа в конституционни промени – изисква време и трябва много експертизи. За бюджета те ще се карат и въпреки това смята, че ще имаме един редовен бюджет. По отношение на служебния кабинет – видяхме, че той може да изтласка страната в една политика, която не е в синхрон с желанията на хората – да бъдат евроатлантици, да живеят в демократична държава. Защото Радев ни тикаше в друга посока. Стигаме до националния празник – неповторимото и единственото за нас в света е Денят на българската писменост и просвета. Ние трябва да издигнем писмеността на пиедестал, защото сме се опростачили и много сме закъсали.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.