close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Райчев: Борисов си играе с ПП-ДБ като котка с мишка
©
20:33 / 07.09.2023
278
Равносметката за първите 3 месеца на новата власт – темата анализираха в студиото  социологът Андрей Райчев, политологът проф. Румяна Коларова и икономистът Евгени Кънев.

Според социолога Андрей Райчев се наблюдава нормализация в отношенията между премиера Николай Денков и президента Румен Радев. Въпреки това заяви, че ПП-ДБ се чувстват унизени и употребени от коалиционния си партньор. "Тука има един срам, който избива в истерия". И даде пример със скандалния случай с бившия съветник на военния министър Тагарев Мустафа Емин, заплашвал медици в "Пирогов" с уволнение. По думите на Райчев са се образували цели движения във Фейсбук, според които Путин имал пръст в случая и че това било руска пропаганда. 

"Ужасът идва от това, че нищо не правят. Христо Иванов бе авторът на следния замисъл: "Да направим техническо правителство, което да изкара година, да ремонтираме съдебната система". От това се получи едно правителство на тежко малцинство, което, осъзнавайки своята слабост, излишност и неистинска власт, истеризира, и вместо да работи хвърля истеризиращи обществото послания - това с Емин е дреболия, идва паметникът на Съветската армия, смяната на националния празник", добави Райчев.

"Ако беше само нехаресването помежду им, с мед да ги мажеш. Те се чувстват унизени, употребени и отвратени от партньора си. Те през цялото време изживяват едно вътрешно чувство, че насила стоят с другите на власт. Тук има един вътрешен срам, който избива в истерия. "Борисов си играе с тях като котка с мишка. Той чака "Възраждане" да стане втора политическа сила. Тогава той печели изборите и казва: "Аз съм единственото спасение пред Възраждане". "Възраждане" ще стане втора политическа сила, така както играят тези. Но не защото "Възраждане" расте, а защото тези падат", смята още социологът.

"Аз не мога да схвана какво лошо е направил Алексей Петров. Той е сатанизиран човек, за него се говорят всякакви работи. Но от факта, че той е лош, не следва, че всичко, което прави, е лошо. Какво лошо е направил - свързал е свой познат с друг свой познат. Какво лошо има това. Тук има някаква истерия, а аз не мога да разбера в какво се състои упрекът. Те не са седяли на една маса, не е поставял условия, а просто е свършил нещо, което българската общност одобрява - да има някакво правителство", изтъкна Райчев.

Според икономиста Евгений Кънев архитектът на тази коалиция е самият президент. "Ако не беше неговата антиевропейска риторика и проруски действия, нямаше да има такава коалиция", смята Кънев. Според него нещата, които прави правителството, изискват време и подготовка. По думите му единственият вариант, при който Борисов би свалил кабинета, е ако се почувства застрашен.

"Това е геополитическа сглобка, която трябва да решава три проблема - Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост. След един месец няма да говорим, че никой нищо не прави", продължи той.

"Причините да се формира тази коалиция са вътрешно-политически и са свързани с необходимостта да се решат вътрешни проблеми", каза от своя страна политологът проф. Румяна Коларова.

По думите й не може да сме 20 години член на НАТО, а въоръжението ни да е руско. Както не може да сме в ЕС с пазарна икономика, а да имаме монопол при горивата.

"Единственият начин те да бъдат решени, ако се формира такъв тип коалиция", обобщава тя.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.