close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Кандидатите за шеф на БФС - 4,5,6,7 ... - всички срещу Бербатов
©
10:55 / 20.02.2024
871
Двама нови кандидати за президент на БФС се появиха месец преди поредния извънреден конгрес, на който трябва да се гласува оставката на Борислав Михайлов. Той беше беше принуден да се оттегли след огромния скандал, избухнал след протеста на феновете срещу провала на 18-годишното му управление.

В един и същи ден - на 19 февруари, бяха обявени нови две кандидатури - на настоящия временен ръководител на Изпълкома Михаил Касабов и на техническия директор на БФС Георги Иванов - Гонзо.

През януари 2022 г. Гонзо стана технически директор на БФС, като пряко отговаряше за работата на всички национални отбори, на треньорската школа към БФС, както и за развитието на детско-юношеския и женския футбол.

Мандатът му обаче няма да се запомни с победи (такива имаше само срещу Гибралтар, Македония и Кипър), а със скандали, които често той сам предизвикваше с необмислени изказвания. В едно от тях той обяви, че "чужд играч, с чужд паспорт и друг цвят на кожата" нямал място в българския национален отбор. В друго - хвърли странни обвинения срещу Литва за това, че снимки от разхвърляните боклуци в българската съблекалня бяха публикувани в медиите.

Няколко часа преди анонса за номинацията на Гонзо - ръководството на Славия официално издигна Михаил Касабов. 68-годишният юрист е несменяем член на Изпълкома на БФС още от времето на Иван Славков - Батето. За първи път е бил избран за зам.-председател на федерацията през 1995 г. По това време България още се радваше на четвъртото си място на Световното първенство по футбол в САЩ.

През 2019-2021 г. Касабов пое оперативното управление на БФС на мястото на подалия оставка Борислав Михайлов - поводът за тогавашното му фиктивно оттегляне беше друг грозен скандал с допускането на хулигани-расисти на мач срещу Англия на ст. "Васил Левски". Той остана в Изпълкома дори след последния Конгрес на БФС, чиято легитимност продължава да се оспорва пред съда.

Интересното е, че групата около Боби Михайлов направи опит да си върне контрола с открито враждебен ход срещу Касабов преди седмици - нещо, което провокира подкрепа за него дори от лагера на Димитър Бербатов.

Извън футбола Михаил Касабов е осветен като агент на Второ главно управление на ДС, като е сътрудничил на комунистическите тайни служби от 1986 г. по линия на Западна Германия. Смята се за близък човек на покойния вече Франц Бекенбауер.

До преди ден имаше спекулации, че евентуалната му номинация може да стане повод за оттеглянето на друг заявен кандидат за президент на БФС - Христо Крушарски (собственик на "Локомотив" Пловдив). Самият той намекваше, че може да се оттегли, ако "някой от останалите го убеди, че е по-добър от него". Засега Крушарски остава в потенциалната битка.

В миналото Крушарски бил сред най-близките хора на Иван Славков. Има компания "Стройпроект" за системи за защита от градушки, а през 2023 г. получи правото на безвъзмездно ползване на летище Русе в съсобственост с Антони Търницов.

Предложилият Михаил Касабов - Венцислав Стефанов - е бил в Изпълкома и при Батето, и при Боби Михайлов. Твърд противник е на водещия кандидат на опозицията срещу досегашното управление - Димитър Бербатов.

Бербатов е най-яростният критик на състоянието, в което БФС държи българския футбол в последните 18 години. Той настоява за пълна реформа в управлението на съюза, нов формат на първенствата и реновация на инфраструктурата още от 2020-2021 г. В екипа му влизат легенди като Стилиян Петров и Мартин Петров, но и бивш член на Изпълкома като Петър Величков.

По негова инициатива вече трета година тече съдебен процес за оспорване на последния Конгрес на БФС от края на 2021 г. Едновременно с това той и колегите му провеждат обиколка сред клубовете в страната, за да съберат подкрепа за новата му програма за управление.

И досега избраното със съмнителна процедура ръководство на съюза не е вписано в Търговския регистър. А това поставя под съмнение и легитимността на свикването на нов избор за наследник на Борислав Михайлов.

Юристът Георги Градев, който доскоро беше част от екипа на Бербатов, изненадващо обяви собствената си кандидатура за президент на БФС в края на миналата година. Градев също е сред критиците на групата около Михайлов, като подозираше бившия спортен министър на ГЕРБ Красен Кралев в това, че планира да се яви на Конгреса като кандидат "аватар" на досегашния президент. Преди дни изпреварващо съобщи, че Георги Иванов-Гонзо ще се кандидатира и именно той щял да бъде "куклата на конци на Михайлов".

Георги Градев беше човекът, опитал (неуспешно) да спре през Спортния съд в Лозана провеждането на печално известния мач без публика България - Унгария, станал повод за мащабния протест на феновете в центъра на София на 16 ноември 2023. Няколко дни по-късно той обяви, че професионалните му планове вече са несъвместими с тези на Бербатов. Градев твърди, че имал подкрепата на изключените от БФС около 40 клуба, които не стоят зад Бербатов, защото основният претендент за властта в българския футбол "не можел да взима бързи решения".

Още една от неочакваните номинации беше на бившия национал Илиян Стоянов - Коловати - шампион на България с "Левски" и играч от последния национален отбор, който се е класирал на Евро 2004. В момента Стоянов управлява детско-юношеска спортна школа в Япония, където живее от 2005 г. Критикува остро както БФС на Михайлов, така и настоящото ръководство на "Левски" при Наско Сираков.

В края на 2023 г. той обяви, че сериозно планира да се яви на Конгреса, но "всичко зависи от клубовете". Малко след това коментира, че Стилиян Петров е неговият фаворит за президент на БФС, защото "може да обедини всички".

Манол Иванов е поредният кандидат за президент на БФС, който сам обяви номинацията си в края на януари 2024. Той е син на бившия футболист на "Левски" Александър Манолов, юрист е по образование и е бивш изпълнителен директор в "Нефтохимик Бургас" в периода 2020-2021 г.

Твърди, че познава "1/3 от президентите на професионалните футболни клубове и 50% от треньорите в професионалния и аматьорския футбол". Призовава ръководителите на клубове за промяна - в противен случай "или ги е страх, или така им е добре". Предлага намаляване на членовете на Изпълкома до 7 души и недопускане на собственици или президенти на клубове в комисията.

Кандидатурата му обаче изглежда странна заради липсата на по-сериозен опит в управлението на футбола в България и разпознаваемост.

Крайният срок за подавене на кандидатури за президент на БФС е 29 февруари.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.