close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Ако прокурор каже "лицето", следват обвинения
©
14:10 / 16.05.2023
183
Това, което се случва в прокуратурата, е симптом за дълбоко разместване на политически пластове като цяло, коментира бившият министър на правосъдието Антон Станков.

"Вчера чухме главния прокурор Иван Гешев, че имало системен план срещу него, той извади голяма част от механизмите, по които се оперира във властта. Ключовият въпрос е че прокуратурата участва в политиката, но връзката е двупосочна. Върховенство на закона означава политиката да не участва в прокуратурата – политически решения да не се реализират чрез прокуратурата".

В историята на третата българска държава няма процеси като тези, които протичат в момента, смята юристът. "В момента се обективират процеси на промяна на политическата система в България".

Според него "нещата стартираха още тогава, когато Бойко Борисов реши, че ще бъде депутат". "Нямам вътрешна информация, правя си анализа. Не трябва да подценяваме, че Борисов стана депутат, очевидно си е направил някакви анализи от ареста му миналата година. От там нататък трябва да анализираме събитията", каза Антон Станков.

Той коментира публичното поведение на главния прокурор Иван Гешев и на неговия заместник Борислав Сарафов. "Гешев не погледна нито едно листче, колегата Сарафов прочете едно листче. Направете анализа кой беше по-искрен, кой говореше от себе си", подчерта бившият министър.

Сарафов е израснал в прокуратурата, не виждам защо се прави, че не е знаел ситуацията, каза бившият правосъден министър.

"Нормално е да има и единодействие на властите. От вчера този договор е нанизан на копието", обясни той. Станков сравни разкъсаната оставка с действията на Иван Асен Втори, който нанизва на едно копие договора с византийците. Според Антон Станков Иван Гешев е "израснал в ситуацията". Според него "вече няма договор".

"Споменаването на "лицето Бойко Борисов" от Иван Гешев е знак за бъдещ обвиняем", каза Станков и обясни, че това е специфична прокурорска терминология.

"Барселонагейт" беше толкова елегантно и демонстративно спомената, колкото и скъсването на оставката. В края на изложението си г-н Гешев изведнъж се сети, че има и такъв казус. Беше интересно направено. За ДПС ми е трудно да говоря, не защото се страхувам да говоря, а защото в тази партия вероятно текат някакви процеси. Това, което се случва в прокуратурата, е симптом за дълбоко разместване на политически пластове в България. Най-лесното е да кажа, че има нов американски посланик в България, но всъщност не е така според мен. И американците, и руснаците, и който иска да ни влияе, трябва да избира правилни хора, хора можещи. Но това, което се случва в прокуратурата в момента за мен е ясен знак, че в България политиката се променя. Ще има нова разстановка", обясни бившият министър.

По повод исканите оставки на Иван Гешев, Борислав Сарафов е Ясен Тодоров, той коментира: "Имаме три карти една до друга, едната като падне, вече ще стане ясно. Уважавам Гешев за позицията му. Той каза, че няма да подаде оставка. Съмнявам се ВСС да събере мнозинство."

"В публичното пространство тръгнаха заплахи за убийства и за не знам какво още. Това говори за политическо безсилие. Ако можеш да промениш закон, ако можеш да промениш конституция, защо трябва да убиваш някого?", добави бившият министър на правосъдието.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.