close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Безсмъртния полк" е почит към безсмъртния окупатор
©
12:18 / 04.05.2022
247
Докато под обстрелите в Украйна загиват невинни – само заради дързостта да се наричат украинци и да живеят в суверенна държава! – под сянката на Кремъл ще шестват измислени "Безсмъртни полкове“. В името на какво? Победата над нацизма във Втората световна война? На убитите в нея? А не са ли нацизъм днес масовите убийства и мъченията на нев ъоръжени жени, деца и старци, извършвани от руските военни в Украйна?, написа Илиана Славова за Фактор.

Победа над нацизма ли ще празнуват измислените "полкове“ или самия нацизъм?

Още повече, че под обстрелите в украинските градове  загиват по ирония на съдбата и оцелели от Холокоста. Сред тях е 96-годишният Борис Романченко, преминал през четири хитлеристки лагера  (Бyхенвалд, Мителбау-Дора, Пенемюнде и Беpген-Белзен),  но 

убит от новите нацисти при руска ракетна атака срещу Харков

В Русия самите инициатори на шествията под мотото "Безсмъртен полк“ се обявиха против войната  в Украйна и призоваха имената им да не бъдат свързвани с предстоящите през тази година прояви. 

"Бедата е в това, че малко хора се замислят, че и от едната, и от другата страна в тази война, са хвърлени правнуците на тези, които са воювали тогава – тези, които днес наричаме "Безсмъртен полк". Смятам, че прадедите ни биха ни проклели за това, което стана.“ – казва Сергей Лапенков, един от тримата създатели на акцията, проведена за първи път през 2012 г. 

Популярният руски журналист Александър Невзоров припомни в ефира на радио "Ехото на Москва", че идеята за "Безсмъртния полк" реално е на Третия Райх, на окултния му институт "Наследството на предците". Въпреки това на предстоящия 9 май в путинова Русия ще има пропагандно шествие под името "Безсмъртен полк“. Роднините на загинали при инвазията в Украйна руски военни са призовани да се присъединят с портрети на мъртвите си близки. Но това са загинали войни, упражнявайки геноцид над друг народ, по нацистки маниер. В обърнатата наопаки координатна система на Кремъл геноцидът над украинците е "освобождение“, мъчителите са герои, а жертвите - нацисти. Цинизмът на руския външен министър Сергей Лавров достигна неподозирано дъно. Според него при Холокоста евреите сами са се избивали, а евреинът Зеленски покровителства сега "натурални неонацисти“.

Къде сме ние докато Кремъл живее в своята автохипноза? 

И у нас за съжаление ще крачат "Безсмъртни полкове“. Инициаторът на българските шествия Павел Иванов, отказва да коментира политическия контекст на събитието. "Това е гражданска, не политическа акция. Като наследник на човек, който е воювал, ще застана с неговата снимка на 9 май", коментира инициаторът пред Faktor.bg, като признава, че фактологически Сергей Лапенков е прав, защото воюват две страни, които преди са били от една и съща страна на фронта.  

Какъв знак ще бъдат тези шествия у нас, които според сайта на инициативата ще бъдат проведени на 9 май в София, Пловдив, Варна и Бургас? Участниците в тях традиционно носят георгиевски ленти, развяват руски и съветски знамена, славят Ленин, Сталин, Путин... 

Разбира се, че този път няма как тази акция да бъде представена просто като гражданска, ако носи символите на чужд имперски режим, създал една от най-агресивните доктрини, издигани някога – на народите, към които Кремъл има аспирации, не просто се отказва правото на суверенитет, отрича се способността им да се стремят към него и всеки порив към независимост се интерпретира като намеса на "вероломния Запад“.  

В самата Русия акцията "Безсмъртен полк“ възниква като гражданска, дори в устава й е записано, че е "неполитическа и недържавна“, но много бързо е обсебена от държавния апарат и превърната в негово хибридно оръжие. Пpeз  2015 г. лично Владимир Путин иззема инициативата и нарежда шествието да премине по Червения площад като част от официалните тържества за 70-ата годишнина от приключването на Втората световна война. 

У нас през годините в шествията участват лица от БСП и русофили като Корнелия Нинова, Таско Ерменков и дори Георги Първанов – вече в качеството му на експрезидент. Изявяват се и представители на "Атака“ – още една прокремълска партия. 

Ако продължим с паралелите – в Русия основополагаща цел на организацията "Безсмъртен полк“ е издирване на факти и документи, за участници във Втората световна война, чиято съдба е неизвестна, както и за хора, които са загинали, а потомците им искат да открият повече информация за тях. Тук пренасянето на челен опит на българска почва не се получава, защото няма толкова ветерани, нито толкова бели петна в семейните истории на българите. Затова пък акцията обраства с традиционната комунистическа митология за партизанското движение и славните комунисти-антифашисти. Няма и безследно изчезнали участници във войната. Безследно изчезналите са други – това са десетки хиляди противници на съветската окупация, възпявана от прокремълските среди като освобождение. Изчезнали не по бойните полета на войната, а убити без съд и присъда и захвърлени незнайно къде след окупацията на червената армия. Защото са застанали на пътя на съветските имперски амбиции, както днес украинците. 

Нашата национална история е различна от руската и националните ни рани са други

Тогава доколко има почва провеждането на акцията "Безсмъртен полк“? Какво ще остане от нея, ако бъде лишена от съветофилството, руските имперски атрибути и кремълските лостове на "меката сила“? Лични истории и антифашизъм? Но с пасивната си подкрепа за путиновата инвазия срещу Украйна БСП и така наречените русофили

делегитимират антифашистките си претенции



Ако участниците в шествията казват, че празнуват победата над нацизма, ще свалят ли георгиевските ленти, които след 24 февруари се превърнаха в нов нацистки символ? Ще развеят ли украински флагове? Украйна проля скъпоценна кръв и срещу хитлеризма, и срещу новия путинов нацизъм, затова както никоя друга страна е заслужила тази почит. Ами американски и британски знамена? Нали САЩ и Великобритания са част от антихитлеристката коалиция във Втората световна война, да не говорим за американската помощ по формата на ленд-лийз, която де факто спасява Съветския съюз и армията му. Шестващите би трябвало да издигнат и техни флагове ако са искрени, че става дума за победата над нацизма. Но нашите измамни антифашисти няма да направят нищо от това. Шествието им ще бъде поредният апотеоз на насадения от Кремъл стокхолмски синдром. 

В този ред на мисли се сблъскваме с големия въпрос - ще допуснат ли кметовете на българските градове провеждането на шествията, които сега могат да бъдат приети единствено като провокация към гражданския мир и откровена възхвала на новия руски нацизъм? Маршът в чест на набедения за нацист ген. Христо Луков години наред е забраняван. А този? Какво ще каже по темата организацията на евреите у нас "Шалом“ (особено след обидните изказвания на Лавров и недвусмислената реакция на Израел)? Да видим отговорите на тези въпроси. Но каквито и да са те, хибридният "Безсмъртен полк“ няма място по улиците на София, Варна, Пловдив и Бургас, защото е цинична гавра с паметта на невинно убитите, изнасилени и разделени украинци, гавра с разрушените градове и разбитите съдби.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.