close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Довършете зоопарка, а лъвът може да се казва Здравко вместо Иван
©
13:25 / 22.01.2021
405
През март 2019 година кметът Иван Тотев каза, че до началото на лятото Пловдив ще има работещ зоопарк, обсъждаше се стартирането на процедурите по Закона за обществените поръчки за купуването на животни. Това се случи, след като и ВАС отхвърли жалбата на еколозите по отношение на ОВОС за строителството на зоологическата градина.

Пловдив трябваше да има зоопарк, който да разбие схващането, че зоологическите градини са затвор за животни. Прекрачвайки входа, посетителят се потапя в естествената среда на обитателите, която беше увеличена четири пъти – от 10 на 40 декара.

Тогава строителят – фирма "Запрянови 03“, беше категоричен, че след получаването на акт 11 ще довърши обекта за 27 дни. После обаче дойдоха проблемите с надзора и местните избори. Отново всички усилия отидоха по дяволите.

Строителството на зоологическата градина е белязано от откровени саботажи. Още през 2016 година местните патриоти поискаха тя да се бутне и пуснаха сигнали до специализираната прокуратура за нарушение на два закона – за устройството на територията и за обществените поръчки. Последва делото срещу Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на "Западен“ Димитър Колев за престъпления по служба. Накрая се намесиха еколозите.

Сега се оказва, че за довършване на зоологическата градина са необходими 900 000 лева, според доклада на работната комисия, назначена от кмета Здравко Димитров. Освен това общината дължи 458 000 лева на "Запрянови 03“, но не иска да ги плати  и търси нов строител.

Ентусиазмът около зоопарка напълно е затихнал след 4-годишния застой. А имаше дори обществено обсъждане какво да има в него – тигър или лъв. Гласовете на децата определиха за победител тигъра. Но ако има лъв, може да се казва Иван, предложи Бойко Борисов при посещение в зоопарка, тъй като до него беше Иван.

Новата местна власт спокойно може да не се съгласи с това предложение – то вече не е актуално, и лъвът да се казва Здравко. Така ще сложи край на саботажите около строителството и разбираемо ще обясни на децата кой е лъвът, как се казва, но ще мисли и за тигър.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.