close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
И Радев ще изрежат от общите снимки с Петков
©
11:00 / 22.02.2022
278
На Радев вече не му издържат нервите – и очевидно не може да прикрие раздразнението си. И неговата не е лесна: намира някой на пътя, прави го министър – въпреки, че онзи попълва фалшива декларация; сетне го налага и за премиер – след една блестяща комбинация. А още по-сетне горчиво ще съжалява за избора си, пише в поредния си анализ Кеворк Кеворкян.

***

Радев успя да осъществи замисъла си - детронира ББ. Толкова.

А избранниците му започват да сричат по Библията на истинските си опекуни – съмнителен бизнесмен и посолство, което си навира гагата навсякъде. Не е руското. Всъщност, възможно е да са мамили Радев от самото начало.

***

Без отговор остава най-важният въпрос: наясно ли е той, какъв срок на годност имат в българската политика почтеността и лоялността?

С днешна дата, този отговор със сигурност го наскърбява.

***

Радев се опитва да запази – поне пред публиката - влиянието си.

Примерно - в македонския "казус“. Свиква Консултативният съвет за национална сигурност. Там решават да не правят никакви отстъпки на скопяни. Кирчо обаче тръгва за Скопие, където се държи по-скоро като длъжник. И обещава да приключи споровете за 6 месеца. Така, грубиянски противоречи на президента, който вече е казал, че Историята, а и Истината, не се подчиняват на срокове.

***

Радев все още се опитва да прикрива напрежението: двамата поднасят заедно венец пред паметника на Гоце. Но няма какво да направи, когато Кирчо прескача на своя глава и до Белград. Самодеецът/Неблагодарник няма умора. Изхвърлянията му също нямат край.

***

Радев го призовава да ограничи медийните си изяви, които го злепоставят по един нечуван начин. Премиерът, когото вече наричат "Просто Киро“, прави точно обратното. И упорито попълва една хроника от преувеличения, а понякога дори от безразсъдни лъжи. Вече е обещал на Столтенберг, шефа на НАТО, да построи втори мост на Дунава - а такъв съществува от 2013 година – който трябва да облекчи военната инфраструктура на Алианса. Става сложно: кокошка се прави на ястреб. Налага се военният министър Янев да уточни българската позиция, която трябва да е по-премерена.

***

Лекотата, с която Кирчо оповестява фантазиите си, е безподобна. Например, изпъчва се и ни съобщава, че от чужбина са пристигнали над 600 писма със сериозни инвестиционни намерения.Оказва се, че няма нито едно.

***

Кирчовци надуват фанфарите, че ще правят завод за електрически автомобили – после се оказва, че ще правят електрически велосипеди. Нищо чудно скоро да минат на електрически ролкови кънки. Всичко това в някаква степен неизменно уврежда репутацията на Радев.

***

Оскандаляването на управлението, което все още свързват с "Настойника“ Радев, продължава с далеч по-абсурдни идеи. От телевизионния екран, премиерът обявява, че ще внесе от чужбина главен прокурор на България, както и шефове на специалните служби. Всички се питат, има ли нещо общо Радев с тази налудна идея?

***

В края на краищата, пак президента е злепоставен, когато Кирчо се опитва да подмени нормалното правосъдие с ГУГЪЛ – той е убеден, че правосъдието може да функционира и на базата единствено на медийни публикации. "Човекът на Радев“, който може би отдавна не е човек на Радев, усърдно руши престижа на доскорошния си Наставник.

***

Кирчовци не оставят без отговор нито един коментар на Радев. Понякога дори открито му се противопоставят. Президентът казва: "Посещението в Македония бе прибързано“. Премиерът, който изобщо не познава македонския“казус“ отговаря: "Посещението не е прибързано, а закъсняло“. Двамата влизат в спор и заради рокадите в "Булгаргаз“.

***

Радев обобщава: "Времето за анализи и добри намерения изтече“. Петков отговаря: "За мен нещата се движат в правилната посока“. Тези две фрази подсказват вече за магистрални различия. И това е от видимата част на отношенията им. А как е в другата, скритата част – където влияние имат и другите опекуни на премиера?

***

Финансовият министър Асен Василев – двойникът на Кирчо - се държи не по-малко предизвикателно. Радев настоява за по-ниско ДДС върху цената на хляба.

Асен Василев направо го отрязва.

***

А при приемането на бюджета, същият Василев направо хулиганства, като заявява: "Бедността/в България свърши“. Това си е жива подигравка с милионите клетници у нас.

***

Последното изпълнение на Просто Киро е повече от скандално. Държавният секретар на САЩ Блинкен протоколно се снима с него и македонския премиер Ковачевич. Блинкен в средата, между двамата – нещо като лепилото на вечната дружба. Кирчо обаче изрязва от снимката македонеца и публикува нелеп фалшификат: само той с Блинкен. Вижте ме, колко съм важен. Направо е готов/втасал да го внесат за български министър-председател. Сетне се оправдава, че станало някакво недоразумение.

***

Кога да очакваме да изреже и Радев от общите им снимки?

***

Радев, Радев – как те омая тоя?

***

Какво още трябва да се случи, за да се реши президента да посвети едно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност специално на глупостта и неблагодарността на управниците ни?


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.