close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Как Борисов оцелява в компроматни войни
©
13:40 / 19.05.2023
156
ГЕРБ и лично Борисов изгради много силен имунитет срещу компромати. Факт е, че той оцелява след много компроматни войни срещу него и смятам, че и този път той ще оцелее. Претоплянето на компромата "Барселонагейт" бе грешка. Аз го наричам компромат, защото не видяхме никакви доказателства. Това беше механизъм да го свалят от власт, а не желание да влезе в съдебна процедура. Компроматни войни бяха и кюлчетата, и пачките, и Мата Хари, и колажите, и те целяха да свалят ГЕРБ и Борисов от власт, просто защото не можеха да го победят на избори", заяви в интервю за "Труд" политологът Цветанка Андреева.

Андреева коментира и какви към този момент са шансовете, поне на теория, все пак да имаме редовен кабинет.

"Съществуват три възможности за правителство в този парламент. Може да мине правителството на Мария Габриел, сумарно ГЕРБ, ДПС и ИТН имат 116 депутати, може да се намерят пет гласа, може и с падащ кворум. За 30 години сме видели всичко в нашата политическа реалност. Според лидерите на ПП/ДБ съществува шанс да бъде подкрепено тяхното правителство, явно те се чувстват по-окрилени, след като няма да подкрепят ГЕРБ, може би си мислят, че ГЕРБ ще бъдат притиснати под някаква форма да ги подкрепят за втори мандат. И остава третият мандат, който, след като пред очите ни се провалят първият и вторият, сякаш поражда надежда, че може да се роди нещо с него. Тук обаче идва и ролята на президента - на кого ще го връчи", смята политологът.

Тя добави, че най-разумно би било Румен Радев да го връчи на ДПС, ако въобще се стигне до там, тъй като БСП вече се провали няколко пъти, а ИТН не разполагал с потенциал и капацитет да бъдат платформа за обединение.

"Личният потенциал на ПП/ДБ не съответства на амбициите им. Най-вероятно те ще се удавят във втория мандат, както ще удавят и шанса България да има правителство. Те не разполагат с потенциал да правят съдебна реформа, камо ли конституционна. В целия хози хаос ДПС звучат сякаш най-разумно. Слушайки ги, си мисля, че това са политиците с най-много парламентарен опит, те са най-старата формация – изключвам БСП, в която лидерите се менят доста често, докато в ДПС винаги е имало приемственост между лидерите и това са опитни хора, които знаят как се излиза от криза. Така че имам някаква надежда, че президентът може да връчи този път мандата на ДПС", добави Андреева.

Политологът разясни и каква е стратетията на ПП-ДБ за местните избори наесен.

"Цялата стратегия на ПП/ДБ е, че взимайки големите градове, печелейки кметове в София и Пловдив, те ще вдигнат нова социална електорална вълна, с която впоследствие ще влязат като победители в поредния парламент. Само че това звучи като фантастичен филм. Това няма да се случи, защото доверието в тях ерозира и дори да победят някъде в големите градове, това ще бъде по-скоро не толкова електорална вълна, на гребена на която те ще дойдат, а ще бъде заради износването на ГЕРБ във властта. Защото наистина например в София колкото и успехи да има ГЕРБ, факторът "износване" работи против тях. А на промяната винаги се гледа като на някакво добро начало. Но в никакъв случай победа на ПП/ДБ в София и в Пловдив няма да вдигне голяма електорална вълна в тяхна полза", категорична бе Цветанка Андреева.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.