close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Кой напира за умно-красивата пералня?
©
12:46 / 14.06.2023
285
На днешния ден преди 10 години Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. Това предизвика внушителни многохилядни протести на жълтите павета, очарователни със своята спонтанност, пише Любен Обретенов.

Именно тогава се създаде изневиделица общността на т.нар. "умни и красиви". В политическия смисъл, разбира се. Хора, които безкомпромисно отстояват евроатлантическата ориентация на България - във вътрешен и външен план.

Тези хора не са много, около 300 хил. души. Но тяхната дума се чува много. Реалната им власт е много по-голяма от реалното им политическо представителство.

Неслучайно знайни и незнайни анализатори, обслужващи олигархията, ги громят активно по медиите. Все те са им в устата, все те са им трън в очите. Защото им пречат много - на тях и на онези зад тях, чиито говорещи глави са.

Днес  политическото представителство на "умните и красивите" е "Демократична България". Преди 10 години "Продължаваме промяната" не съществуваше.

10 години по-късно всички политици искат да влязат в умно-красивата пералня. Първо Бойко Борисов, после Делян Пеевски, а напоследък дори и Костадин Костадинов се натиска за изпиране. Владислав Горанов и той се активизира, макар и само медийно засега. Очевидно и той би искал да изпере някак си лекето "Магнитски".

Борисов се "изпра" чрез правителството "Денков-Габриел". Пеевски - чрез промените в Конституцията, а Костадинов също иска да се включи в конституционното плацикане.

Това с изпирането, разбира се, е много относително. По-скоро мираж. За по-голямата част от обществото Борисов и Пеевски никога не могат да бъдат изпрани. За около 600 хил. души, които гласуват за ГЕРБ и за около 300 хил., които гласуват за ДПС, тези двамата са си чисти и неопетнени.

Така е било и така ще бъде. Но все пак винаги е от полза да стоиш в един кабинет или на една маса с "умните и красивите".

Държавата все още е завладяна от Сараите

Гореспоменатите знайни и незнайни анализатори всячески се опитват да вменят на "Демократична България"  вина и отговорност за това, че преговаря с ДПС за промени в Конституцията. Включително за това, че ДПС изпрати точно Пеевски за преговорите.

Целите на Пеевски са ясни - освен да се поизпере, той иска и да изнерви "умните и красивите". И евентуално конституционните промени, по повод съдебната реформа, отново да се провалят заради корпулентното му присъствие на първия ред.

Акцията на Пеевски по евентуалното компрометиране на "Демократична България" бе подета и от много политици, анализатори, медии. Държавата ни очевидно все още е завладяна от сараите.

Те си го избраха! Те си го изпраха!

По някаква странна логика се твърди, че преди 10 години "умните и красивите" са протестирали срещу Пеевски, а сега са едва ли не първи приятели. И същевременно се премълчава фактът, че "Демократична България" гласува "против" това Пеевски да влиза в комисията по Конституцията. В тази комисия го избраха ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ", с подкрепа от "Възраждане".

И като стана дума за "Възраждане" - напоследък протестите на тази партия в центъра на София, са много по-рехави от протестите на "умните и красивите". И двете групи имаха повод да се разхождат по "жълтите павета" в последните дни. Добра новина за свободна, евроатлантическа България!

Забележителните протести



Протестите от 14 юни 2013 г. наистина са забележителни и много се различават от всички останали протести. През зимата на 1997 г. българите се вдигнаха, защото нямаше хляб, а 1 долар струваше 3000 лв.

Преди 10 години протестът бе не защото българите бяха докарани до просешка тояга. А заради справедливото възмущение, че повече така не може, че безобразието вече е твърде голямо.

През 1989 г. българите чакаха някой друг да им свали Тодор Живков. Преди 10 години се вдигнаха на мига и сами свалиха Пеевски от поста, който току-що бе получил.

Голяма част от протестиращите преди 10 години бяха по площадите и през 1997 г. Голяма част от тях протестираха и наскоро, когато мурзилка номер 1 на републиката, подвизаваща се на "Дондуков" 2, се опита да изземе цялата власт и да продължи да ни дърпа към Евразия и руския мир.

Факт е, че част от тези хора по едно време бяха припознали мурзилката за свой. Груба грешка, за която някои от тях се разкаяха публично.

Бавничко, но мирничко

Твърденията, че протестите са били безмислени, не са основателни, защото бяха постигнати някои малки победи. Моделът #Кой все още има власт, но вече няма цялата власт, както беше тогава. В последните 10 години бе премахнато специализираното правосъдие, вече има механизъм за разследване на главния прокурор.

Днес промените в Конституцията и съдебната реформа са първа точка в дневния ред на обществото. Преди 10 години това беше маргинална тема, понятна само за "умните и красивите".

Дори ВСС гласува преди дни отстраняването на главния прокурор. Преди 10 години това бе илюзия. Малцината, които протестираха срещу Иван Гешев още в деня на избора му, също бяха от "умните и красивите".

Така си върви преходът в България - бавничко, но за сметка на това мирничко. Такива сме си - за добро или лошо.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.