close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Колко хора ще повлече Гешев, ако падне
©
15:14 / 15.05.2023
282
Тези събития изглеждат като война между организирани престъпни групи по върховете на държавата. Гешев има слаба ръка в нея, но ако реши да отиде докрай, може да повлече много хора със себе си, коментира Даниел Смилов за "Дойче веле".

Седмицата започна ударно с пресконференция на главния прокурор Иван Гешев и моментален отговор от Бойко Борисов. С изявата си Гешев показва, че няма да стане доброволна жертва в процеса на политическа "реабилитация" на ГЕРБ-ДПС:

Той използва думи като "политически боклук в парламента", които са достатъчни за отстраняването му от ВСС. Не че има нужда от нови и допълнителни основания за това (двама правосъдни министри внесоха вече във ВСС множество основания), но откритото нарушаване на етическия кодекс от страна на висшия магистрат издава желанието му за тотална война;

В пресконференцията имаше и директни заплахи от Иван Гешев към Борисов, учудени питания към другия доскорошен политически патрон - ДПС, както и намеци в мафиотски стил. Стана ясно, че "Барселонагейт", а и други дела са на директна команда от Гешев - движението им в каквато и да е посока зависи от него като главен прокурор. Това оборва тезата за ненамеса на главния прокурор в конкретни дела;

Изнесената информация от Гешев за това кой кого заплашвал и изнудвал във ВСС и сред висшите магистрати е основание за започване на процесуални действия. Към момента нещата остават на ниво първо предупреждение и заплаха от страна на главния прокурор.

Завладяването

Тази пресконференция, както и поведението на ВСС след политическото решение на ГЕРБ-ДПС за отстраняването на Иван Гешев, демонстрират много ясно завладяването на съдебната система и прокуратурата в частност. Политическите патрони - ГЕРБ-ДПС - изглежда искат да се освободят от "инструмент", който вече им е неудобен. "Инструментът" обаче не се дава, а има и институционални гаранции да го направи. Много е показателно обаче, че буквално часове след като Мария Габриел заяви, че ще иска отстраняването на главния прокурор, прокурорската колегия също се задейства в същата посока. Този синхрон разкрива политически/партийната оцветеност на ръководството на съдебната система, която води и до липса на безпристрасност в гледането на дела.

За съжаление всички тези събития, а и "атентатът" срещу Гешев, изглеждат като война между организирани престъпни групи по върховете на държавата. И най-вероятно става дума точно за такава война. Гешев има слаба ръка в нея, но ако реши да отиде докрай, може да повлече много хора със себе си. Тази пресконференция беше с цел те да разберат намеренията му. Най-лошото за България ще е двата лагера да се договорят някак и блатната растителност да покрие дупката след хвърления във водата камък.

Почти веднага след пресконференцията на Гешев отговори и Бойко Борисов, притиснат от въпросите на журналисти. От наратива му стана ясно, че:

- е говорил с Гешев за ситуацията, макар че отрече да му е предлагал посланически постове и оттегляне. Аргументът му в тази посока беше обаче слаб - че той не решава посланическите места. Това е вярно, но все пак, ако има правителство "Габриел", то ще трябва да вземе решението заедно с президента Радев, което дава възможности и на Борисов да допринесе съществено за него.

- учуден е от това, че Гешев споменава само него, а не останалите партии, искащи неговата оставка. И тук място за чудене няма, защото позицията на останалите е известна отдавна. Едва отскоро политическите патрони на Иван Гешев ГЕРБ и ДПС - партиите, които го изстреляха на поста - започнаха да искат отстраняването му. А и за останалите няма толкова много натрупани корупционни съмнения и скандали. В този смисъл конфликтът е наистина вътре в една групировка, която досега действаше синхронно. И друг път хора са изпадали от нея - Цветан Василев, Васил Божков, Цветан Цветанов и т.н., така че не става дума за прецедент. Обикновено губещият или е отивал в изгнание, или е запазвал омертата в някаква степен. А най-често са се случвали и двете.

- Борисов повтори и тезата си, че няма къща в Барселона, което никой и не твърди.

Като Дамоклев меч

Целият този скандал демонстрира какво очаква България занапред, ако лидерският проблем в ГЕРБ и ДПС не намери някакво трайно решение. Ще е много трудно да се съставят правителства, особено ако тези партии запазят влиянието си. А ако се съставят правителства, те ще бъдат уязвими от подобни скандали и вътрешно-групировъчни войни. Хазартният скандал "Божков", "Барселонагейт ", чекмеджетата, чувалите с пари за магистралите и т.н. - всичко това ще продължава да виси като Дамоклев меч върху всяко правителство, избрано с участието на определени известни партии.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.