close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Над главата на президента отново виси "Десиславагейт"
©
09:51 / 30.01.2024
154
Чакаме имунитетът му (на президента Радев) съвсем скоро да падне. Има си процедура за сваляне на този имунитет", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.А преди седмица попита: "Какво се случи със записания разговор, където той спасяваше дамата на сърцето си? Има ли край това дело? Къде е скрито? От Гешев, от сегашния главен прокурор или някой друг?" 

Защо Пеевски заговори за имунитета на Радев и каква бе делото, по което той спасяваше "дамата на сърцето му"?

Наказателно производство, в което е замесен Румен Радев, е поставено на пауза от 23 януари 2020 г. То е свързано със скандала по назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС (когато той е бил шеф на ВВС, а пък тя все още не му е била съпруга), в хода на който от прокуратурата пуснаха аудиозапис на разговор между командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и мъж, чийто глас прилича на този на Румен Радев с твърдения, че записите уличават президента в престъпление. 

В сигнал се сочи, че ген. Радев през 2014 г. е назначил Десислава Генчева на два щата във ВВС, въпреки че постът на експерт “Връзки с обществеността" трябвало да се заема от военизирано, а не от цивилно лице.

На аудиозаписите командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойкообсъжда с трима мъже проверката на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по отношение на Румен Радев за конфликт на интереси заради назначаването на Десислава Радева през 2014 г. за ПР на военната авиация, ръководена тогава от държавния глава. Според обвинението в разговорите се съдържат данни за укриване на документи, за да бъде осуетена проверката срещу съпругата на Румен Радев - Десислава

Тогава - през януари 2020 г., от прокуратурата уточниха, че записите са част от разследване на Специализираната прокуратура, в рамките на което са използвани специални разузнавателни средства спрямо командира на ВВС. Записите са направени от ДАНС.

Производството е за престъпен сговор, в която прокуратурата подозира, че е участвал и държавният глава.  Целта – да се осуети проверка на КПКОНПИ около назначаването на бъдещата му съпруга Десислава Радева като пиар на ВВС - това подозира специализираната прокуратура.

Наказателното производство тогава е спряно, тъй като съгласно Конституцията държавният глава се ползва с имунитет срещу наказателно преследване.

За какво става дума?

Още през есента на 2016 г., когато Радев е кандидат за президент, военният министър Николай Ненчев в отговор на питане на сините депутати Петър Славов и Методи Андреев, го уличава в конфликт на интереси при назначаването на Десислава Радев, тогава все още Генчева.

"Ген. Румен Радев сам е подписал допълнителното споразумение към договора на Десислава Генчева, с което срещу допълнително месечно възнаграждение ѝ възлага да изпълнява и дейностите по връзки с обществеността на ВВС", казва министър Ненчев. По това време Десислава Генчева живее с Радев на семейни начала. Тя вече работи във ВВС, но новият договор, подписан от Радев, ѝ дава допълнителен пост - на пиар, и естествено допълнителна заплата. Заповедта на ген. Румен Радев е подписана на 24.11.2014 г. Ако се окаже, че съвместният им живот е започнал преди тази дата, това би могло да се тълкува като конфликт на интереси, е логиката на Николай Ненчев.

Като военен министър Ненчев изпраща преписката на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Радев реагира на обвиненията, като казва: "Министър Ненчев както винаги стреля в грешна посока, дори и с това назначаване. Жена ми е назначена от генерал Попов - настоящият началник на отбраната, през 2011 година за финансист, не от мен."

Радев разбира се, не казва цялата истина, или по-скоро се опитва да отмести погледа на разследващите от самата истина. Проверка на МО по-късно установява, че Десислава Радев наистина е назначена през 2011 г. от генерал-майор Константин Попов като "старши експерт“ в сектор "Финанси". Но със заповед на шефа на ВВВ ген. Румен Радев през 2014 г. Десислава Генчева става и пиар на ВВС.

Според експерти това е в нарушение на Кодекса на труда, тъй като назначението ѝ за пиар е било възможно само в случай на заместване на временно отсъстващ, но не и при вакантна щатна бройка. Което е установено от Инспектората на Министерството на отбраната през 2015 г. Но, странно, Инспекторатът не се задейства за евентуален конфликт на интереси.

Така се стига до август 2019 г., когато Радев вече е президент. КПКОНПИ съобщава, че не е установила конфликт на интереси при държавния глава Румен Радев, който в качеството си на командир на Военновъздушните сили е назначил бъдещата си съпруга Десислава Генчева за пиар. Според КПКОНПИ няма данни за нарушаване на междувременно отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Тогава шеф на КПКОНПИ е бившият главен прокурор Сотир Цацаров - изключително близък на Радев по пловдивска и масонска линия.

Давностният срок от три години вече е изтекъл, а комисията не намира проблем и около следващите заповеди на Радев за възнаграждение за извънреден труд на Десислава Генчева, тъй като те сключват брак през август 2016 г., а комисията не е установила да са живели на един и същ адрес и да имат общи деца за проверявания период.

В началото на 2020 г. скандалът гръмва отново, защото през януари прокуратурата публикува аудио файлове по разследването за назначаването на Десислава Радева.

Разговорът в записите е между командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и друг мъж, чийто глас наподобява този на президента Румен Радев. В разговора двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г.

В първия от записите се чува как ген. Стойков казва на Радев, че във ВВС е получено писмо от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с искане да бъдат предоставени документите около назначаването на Десислава Радева за пиар. Радев казва на Стойков, че отговорът на ВВС до КПКОНПИ трябва да се съгласува с президентството и командирът се съгласява. 

Записаният диалог оставя впечатление, че цялата инициатива по темата идва от генерал – майор Стойков, защото президентът не знае точно за какво става дума. Президентът първо само слуша и отговаря с "Да" и "Мъ-хъ".

Стойков му обяснява, че е дал указания "каквото може, да не се праща" на КПКОНПИ, която заливала ВВС с искания по проверката. Президентът се интересува за какво става дума и Стойков обяснява, че е за "назначението на Деси" (Радева). Уличаваща Радев реплика е: "да ме държиш в течение". След това той не нарежда нищо повече. "Знам ги. Т'ва са простотии. Знам ги отдавна", казва президентът на генерал-майор Стойков. Командващият ВВС му обяснява: "Ше можем да ги изчистим, а". Президентът иска да види отговора на службата по искането на КПКОНПИ.

Във втория разговор Стойков е записан да разговаря с неназован мъж, за когото разследващите подозират, че е негов подчинен. Шефът на ВВС иска нищо да не се праща на КПКОНПИ, а "само вижте какво има", за да знае сам какво става". 

"Стъпка по стъпка ше им даваме по-малко, докато накрая кажем – ами, е т'ва са документите", казва ген.-майор Стойков, който фактически осуетява проверка на държавен орган. Неговият събеседник накрая стига до извода, че ВВС трябва да отговорят на КПКОНПИ, че трябва да си "прецизират законовото основание", с което искат документите. Причината е, че не могат да проверяват бивш шеф на ВВС за конфликт на интереси.

В третия запис ген. Стойков все още чака официалното писмо по проверката от КПКОНПИ, което още не е пристигнало. Поради това разговарящите стигат до извода, че нищо няма да се праща. Накрая събеседникът на ген. Стойков казва: "Няма данни за престъпление срещу Румен Радев".

В крайна сметка КПКОНПИ казва, че няма конфликт на интереси за сключване на допълнителни споразумение към трудовия договор на Десислава Радева, защото това е ставало преди двамата да имат нещо общо. КПКОНПИ отчита, че е изтекъл и тригодишният давностен срок за подобна проверка.

Малко преди това главният прокурор Иван Гешев вече бе обявил, че на бюрото си има подготвено наказателно производство, което има връзка с президента Румен Радев. Така шефът на държавното обвинение мотивира изпратеното си седмица преди това искане до Конституционния съд за задължително тълкуване на обхвата на имунитета на президента. Позицията на Иван Гешев бе, че имунитетът на държавния глава не пречи той да бъде проверяван за евентуално извършване на престъпление. Гешев обясни, че разследването срещу президента трябва да бъде спирано, докато той е на поста, а не прекратявано. Това дава възможност на делото да продължи след изтичането на мандата.

Гешев искаше още тълкувание - какво следва да прави с образувано разследване, при което бъдат открити данни за престъпление на президента, и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава

На 30 юли 2020 година Конституционният съд се произнесе, че "президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани, докато са на постовете си. "

Дали има "държавна измяна“ или "нарушение на Конституцията“ може да прецени само парламентът, решиха единодушно конституционните съдии тогава.

Възможно ли е днес делото "Десиславагейт" да бъде "събудено" и пред народните избраници да се изправи отговорността да преценяват дали в действията на Радев има нарушение на Конституцията, което да е повод за импийчмънт? 

Казано простично - ген. Румен Радев е назначил приятелката си Десислава на два трудови договора, изпадайки в конфликт на интереси и това може ли да коства президентското му кресло?

Предстои да видим. Историята обаче е показала, че досега Пеевски няма загубена битка.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.