close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Овладяват държавата. Затова гласувайте!
©
13:53 / 29.05.2021
284
"Лява алтернатива за чиста и свята република“ на Жан Виденовреанимира фигури, с които се надявахме, че никога няма повече да се срещнем в политическия живот. Но явно българското ляво пространство, което отказа да се реформира, е готово да допусне всички най-мрачни образи от миналото, които се надявахме, че ще забравим. Изявлението на Жан Виденов в подкрепа на Лукашенко и как на негово място би се отнесъл към "майкопродавците“, е нещо, което дори през 90-те години беше скандално, а да не говорим за 21-ви век. Това е форма на политически вампиризъм и възраждане на най-мрачните и чудовищни фигури на един режим, за който се надявахме, че сме оставили в миналото. БСП носи отговорност за това, защото отказа да се реформира и да отговори на европейската левица. Тя провокира завръщането на мрачните образи и сюжети, с които се надявахме, че сме се разделили преди 30 години“, казва политологът Антоний Гълъбов в интервю за Фактор.

"Аз съм убеден в това, че Жан Виденов не може да бъде обвинен в корупция, но не е достатъчно. Един политик, това че не е крал, не го прави по-добър политик. На 4-ти април имахме много голям протестен вот срещу БСП. Неуспешните опити партията да върне избирателите към себе си доведе до тази крайно лява и ретроградна левица, която се опитва да привлече избиратели на "столетницата“, не виждайки това, което чуват. Коалицията на Жан Виденов е изключително опасен политически феномен и е олицетворение на това, до какво може да доведе тоталната политическа безотговорност. Отговорността е на най-голямата политическа партия в лявото пространство. Отказът на Корнелия Нинова да превърне БСП в модерна лява партия ни върна подобни фигури на политическия терен и едновременно с това компрометира какъвто и да е ляв прочит на всичко, което се случва. Демократичният рефлекс е напълно изключен в лявото политическо пространство, казва още Гълъбов.

Ние нямаме дори елементарното политическо усилие как се гарантира гражданският контрол върху Румен Радев. В момента нямаме идея кой носи отговорност за страната. Това е калкулирано в сценария, който ни се предоставя в момента. Мандатът на служебното правителство беше скъсен, за да може Румен Радев до края на август да назначи още един служебен кабинет, ако следващият парламент не излъчи правителство. Моят призив е българските граждани да излязат и да гласуват на 11 юли, за да бъде спрян опитът за овладяване на държавата. В момента се намираме в тежка спирала на изкуствено предизвикана политическа криза, която е абсолютно необоснована нито икономически, нито от състоянието на страната. Прави се опит за овладяване на държавата. Българските граждани трябва да разберат, че се намираме в ситуация на нарастващ политически риск, което означава неспособност на институциите да функционират. В момента единственият, който носи отговорност, не отговаря пред никого. 30 години след приемането на конституцията трябва да се преосмисли ролята на президента и на неговите правомощия. Ако има трети избори за парламент, те ще бъдат организирани от служебно правителство, назначено от кандидат президент и ще станем свидетели на успешно реализирания сценарий за овладяване на държавата. 

Румен Радев и неговото обкръжение силно се надяват на това, но друг е въпросът какво мислят българските граждани. Единственото, което има значение, не са експертният анализ и сигналите, които получаваме отвсякъде, а как хората ще разберат случващото се. То е изключително обезпокоително, но имаме начини за реагиране. Това не е предизвикателство за експертите и за анализаторите, защото е очевидно за нас“, казва Гълъбов. 


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.