close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ПП изсмука цялата енергия на партиите
©
10:18 / 15.11.2021
267
"Продължаваме промяната“ смука цялата енергия от изборите и от партиите, а ДПС постигна своето при неограничени секции в чужбина, коментира политологът Първан Симеонов в ефира на БНТ. 

"Дадохме на българите трудно разрешима задача – как хем ГЕРБ да бие, а пък хем да има правителство на промяната. Хем да има промяна, пък хем да има стабилност. Българите просто погледнаха кой е новият, интересният и подготвеният по терена и излязоха и гласуваха за него. С което решиха всички тези задачи", каза Първан Симеонов.

Според Първан Симеонов е налице преформатиране на протестното пространство. Кирил Петков и Асен Василев отдавна търсят влизане в политиката и са използвали подходящ прозорец, подчерта той. "Те ползваха това правителство като ракета-носител. Отварят се такива моменти. Това беше магически момент за тях, буквално нарисуван момент. Успехът на двамата идва от това, че предложиха позитивен дневен ред. Тези предлагат и промяна, и "какво след промяната.“

Запитан защо социолозите не са успели да предвидят първата позиция на ПП, Симеонов посочи, че когато 20% от вота се решава след последната моментна снимка, няма как да има припокриване.

"4 април показа как за един следобед с една млада вълна нещата могат да се променя. Сега е същото. Най-мотивираният електорат се оказа този на "Продължаваме промяната“.

Относно третото място на ДПС социологът отбеляза: "Резултатът на ДПС не е толкова грамаден. Просто той изглежда доста сериозен на фона на много ниската активност. ДПС вложи всички усилия да постигне този резултат, да изглежда той сериозен. Прибегна до ядрено оръжие – да издигне лидера си за президент. Явно са си взели поуки от сравнително слабия резултат на последните избори.“

"Не се учудвам от този резултат, нито от активността в Турция. Ние тази активност много рано я "погребахме“. На ДПС следва да се гледа като нещо много отвъд всички медийни неща. ДПС е нещо като синдикат на маргинализираните общности“, изтъкна Първан Симеонов.

Случи се абсурден шум около машините, заяви Симеонов, според когото към това се е добавил страхът заради хиперболизацията на тема Covid."Ние оставихме избирателите на БСП вкъщи, защото им внушихме, че ако излязат да гласуват, ще умрат.“

В коментара си за представянето на "Демократична България“ Първан Симеонов изтъкна: "ДБ беше потеглила нагоре. Когато се скараха със Слави Трифонов, те успяха да разкажат, че той е виновен. Те излъчваха и промяна, и експертност, подготвеност. Двете партии имат различна физиономия".

Кирил Петков и Асен Василев могат да се протегнат към много широки кръгове. ДБ, за добро или зло, в годините остава в един малко по-изолиран сегмент. Двете партии постъпиха разумно. Всяка от тях си оползотворява собствена ниша и могат да действат заедно.

"ДБ просто срещна в лицето на ПП много сериозен конкурент. Оттук нататък е въпрос на мъдрост за ДБ да възприеме това като шанс за маневриране, за партньорство и за излаз към властта, а не като някаква вътрешнокоалиционна трагедия, каквито сигнали вече се чуват.“, коментира Първанов.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.