close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Путин е велик". Кажете го в Литва, която е 36-а по свобода на словото. Ние сме 112-и
©
17:15 / 11.03.2022
497
Когато някой няма какво да каже, обикновено казва, че България е на 112-о място по свобода на словото. В същото време е свободен да разпространява фалшиви новини, да критикува когото си иска, да се заяжда с когото си иска. Да говори, че Путин е велик, а украинците са фашисти.Правят го политици, бизнесмени, културни дейци, журналисти, спортисти, дори и кварталната агитка, ако я включат директно в сутрешен блок.

Само че според "Индекс на свобода на медиите“, класация на "Репортери  без граница“, сме на 112-о място. На медийни специалисти, социолози и адвокати се раздава въпросник с 87 въпроса. И според техните отговори сме на това място. Излиза, че на въпросите са отговаряли несвободни хора, на които са им затваряли устата, мачкани, когато искат да изразят мнението си. В същото време много от анкетираните определят медийната политика у нас. Затова 112-о място е толкова измислено, колкото и отговорите на анкетираните.

В същото време Литва е на престижното 36-о място. Но заради войната в Украйна литовският парламент ограничи свободното изразяване. Достъпът до медии ще бъде спиран за 72 часа в случай на "дискриминация  "пропагандиране на война и насаждане на омраза, свързани с инвазията“.

"Това предложение ограничава възможността някой да каже "Путин е велик“ на публично място“, обясни пред парламента литовският премиер Ингрида Шимоните.

Представете си това да го каже Кирил Петков. Снежни топки ли?Това ще е война с Петата колона у нас. Нашите хора от Колоната свободно  твъдят, че Путин е велик. Казват го и на националния ни празник, казват го по телевизиите, по всички медии. Защо тогава сме на 112-о място, а не 36-о?  

Бил съм цензуриран и самият аз съм цензурирал. Нищо необичайно, ако се спазват определени стандарти и редакционна политика, определена от собствениците на медията. Кой друг да я определи? Ако не си съгласен с тяхната политика, какво правиш там.

Работещите в медиите знаят за какво става дума. Ако собствениците им са журналисти, цензурата и свободата на словото не са на 112-о място в света. Ако са корпоративни играчи, каквато е днешната практика  не само у нас, мястото е направо престижно.

Неизкушените от темата  смятат, че става дума едва ли не за държавен преврат, когато чуят за цензура. А това не е мръсна дума, ако се контролира от журналистическите стандарти на медията, ако тя има такива. Но търговията с влияние, която упражняват някои  водещи, продуценти и  мениджъри няма нищо общо с цензурата.

Напуска някакъв водещ от някаква телевизия и твърди, че е цензуриран.След това казва, каквото има да каже, но пред всички медии. И те му обръщат внимание като на кралска особа. Какъв е проблемът със свободата на словото? Всеки може да свика пресконференция, да каже всичко, което иска – и да му вярва, който иска.

Не бих публикувал материал, в който се говори с носталгия по социализма, защото мисля по друг начин. Това цензура ли е ? Друга медия обаче ще го пусне – свобода на словото.

Опитайте се да кажете нещо  важно и кажете кой ви е спрял. Но ако се страхувате да го кажете, недейте да твърдите, че са ви затворили устата.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.