close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Радев с четирима министри - коалицията става петорна
©
15:37 / 06.12.2021
302
Управляваща коалиция ще е петорна, коментира журналистът Валерия Велева.Така е, защото Радев  ще има четирима свои министри в бъдещето правителство - Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков и Стефан Янев, който най-вероятно ще оглави МО. И четиримата са ярки представители на президентската институция и те ще бъдат директната връзка между държавния глава и редовния кабинет, което досега не сме наблюдавали.

Това прави президентът активен участник в изпълнителната власт, което конституцията не позволява. Сянката Радев ляга тежко върху кабинета "Петков" и това ще бъде проблем както за бъдещия министър-председател, така и за президента .

Велева обърна внимание и на още един факт, оповестен от Кирил Петков - четирите партии няма да подпишат общо коалиционно споразумение, което е обичайна практика. Вместо това мандатоносителят ПП ще подпише двустранни споразумения с останалите три партии от коалицията - БСП, ИТН и ДБ. Засега няма обяснение защо се стига до такава формула - дали защото от ДБ не искат подписите им да стоят на един лист заедно с техния политически опонент БСП. Това би било странно, след като стана известно, че от ДП са били готови да подкрепят лидера на БСП Корнелия Нинова за председател на парламента.

Какъвто и да е мотивът, той издава някакво скрито недоверие между субектите на коалицията, което впоследствие може да предизвика нестабилност, още повече, че тези четири партии са несъвместими идейно и идеологически.

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министерствата, които има по квотното коалиционно разпределение, подчерта Велева. Това е вид феодализация на властта. Все едно се дават министерствата под аренда на партиите, което е много опасно. Липсва вътрешният контрол, прекъсва се връзката с останалите структури на управлението. Обичайната практика в такива случаи е, ако министърът е от една партия, заместниците му да са от друга.

Създаването на вид партийни губернии в изпълнителната власт, което ще се случи при тази четворна коалиция, в даден критичен момент няма как да не предизвика взрив на национално ниво. Качественото управление изисква коопериране на политиките, а не всяка партия да си е със собствено министерство и да не се интересува от ресора на другите участници в коалицията.

ПП ще има специален вицепремиер по ефективно управление с цяло министерство. Ефективното управление не трябва ли да бъде основен елемент на всички министерство и структури на властта, попита Велева и се учиди какво ще прави цяло министерство по тази тема, за да си оправдае заплатите.

Учудващо е, че ДБ ще имат две сходни министерства - на екологията и на климата. Какво ще прави това българско министерства на климата? Или просто се създава управленска структура за даден "наш" човек, попита Велева. Това означава нов щат, нова администрация, нов бюджетен харчлък, при това абсолютно безсмислен.

По същия начин се налага усещането за създаването на две нови министерства от бившето министерство на икономиката - министeрство на икономиката и индустрията и министерство на иновациите и растежа, които се поделят между БСП и ПП. Едва ли това парцелиране на квотен принцип ще получи широко обществено доверие - все пак това означава пилеене на обществен ресурс.

Към този момент няма яснота за политиките, които са договорени от лидерите на партиите в коалицията и по какъв начин те ще бъдат прокарвани. Липсва обединителният елемент.

Липсва и отговор на въпроса за отговорността - пред кого  и как ще носят отговорност Кирил Петков и Асен Василев, ако се провалят. Те нямат партия, не се отчитат пред никого. Двамата взимат еднолични решения, които касаят цялата държава и които често пъти се базират на нестабилни техни представи за държавното управление. 

Развръзката предстои. Кабинет ще има, подчерта Велева, и действията му ще се гледат под лупа от цялото общество, заради високите очаквания за прозрачност, почтеност и професионализъм, които наложиха Кирил Петков и Асен Василев.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.