close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Референдум за президентска република - политическо вредителство
©
16:17 / 28.08.2022
219
Слави Трифонов намери хитър начин да подпомогне влизането в парламента на стопилата се "Има такъв народ", искайки референдум за президентска република. Иде ли финалът на програмата му за политическо вредителство?, пита Веселин Стойнев за "Дойче веле".

Политтехнологът Слави Трифонов хвърля въдицата към поддръжниците на Румен Радев - политика с най-висок рейтинг към момента. Те останаха разпръснати след разпадането на четворната коалиция. Избирателите на "Демократична България“, които гласуваха за него на втори тур, вече тотално са го загърбили и някои дори искат импийчмънт. Избирателите на БСП са раздвоени между него и Корнелия Нинова, влязла в тежък конфликт с държавния глава.

Немалко от феновете на "Продължаваме промяната“ харесват президента, затова Кирил Петков и Асен Василев вече избягват откритата вражда с бившия си патрон. ИТН остана най-вярна на президента и сега смята буквално да се пише президентска партия с внушението – предлагаме президентска република, защото искаме цялата власт за Румен Радев. И събирайки фенски вот от Радев, да успее да прескочи 4-процентната бариера за парламента, което засега изглежда малко вероятно според социологическите сондажи.

Какво би означавал този план

Да предположим, че достатъчно хора клъвнат на примамката и ИТН влезе в следващия парламент. И дори намери необходимите 48 депутати, за да инициира референдум за президентска република. Дотогава ще се прави на неразбрал, че президентската република е промяна на формата на държавно управление, която не се решава с референдум, а единствено с Велико народно събрание. Добре, може да кажат ИТН, значи ще се борим за свикването на такова, но вече ще са им нужни подписите на 160 депутати. И за да не предпоставят, че народът непременно иска президентска република, а и за да не оставят този въпрос в ръцете пак на депутатите, дори на "велики“ такива, може да поискат това събрание да промени конституцията така, че народът пряко да може да избира формата на държавно управление – именно чрез референдум. Мнозинството някой ден може да си пожелае и монархия, например.

Ето как ИТН, провалила досега два свои мандата за съставяне на правителство и този на ПП, продължава своята програма на политическо вредителство. Темата за президентската република ще отклонява всякакви други въпроси, които изискват конституционно мнозинство, като например този за съдебната реформа. Референдумът за президентска република ще е разменната монета на ИТН за всичко спрямо останалите партии – ако искате подкрепа за еди какво си, подкрепете ни за свикване на Велико народно събрание.

Освен Велико народно събрание и референдум, за реализацията на идеята на Трифонов трябва да се стигне и до нова конституция или до пренаписване на сегашната. Така цялата политическа енергия ще бъде насочена към самоцелно търсене на средство не за разрешаването на политически кризи, а за зачеркването им. От което те просто няма да намират своето видимо противоборство на повърхността.

Защото идеята за президентска република е еманация на любимия на Трифонов свръх мажоритаризъм, при който едно просто абсолютно мнозинство осъществява диктат с цялата налична власт над всички останали. Когато различни политически представителства не са овластени, мнозина хора реално са изхвърлени от политическия процес и техните интереси са задраскани. Докато в една парламентарна демокрация, колкото и слабо да са представени, те все пак имат шанс чрез компромис и съюзяване да бъдат удовлетворявани.

Какво се очаква от Радев

Впрочем не е ясно как точно Трифонов си представя парламентаризма в една президентска република – дали не само като фасада на един авторитарен режим? Защото ако политическото представителство не е овластено да бъде господар на законотворчеството и да контролира изпълнителната власт, ще заживеем в диктатура.

Дори отсега тя може да бъде персонифицирана. Президентът Радев няма право на повече мандати, но при нова конституция и нова форма на държавно управление досегашните му се зануляват и ще може пак да се кандидатира. Елементарната почтеност изисква, ако изобщо се стигне дотам, той да декларира, че няма да се възползва от "зануляването“. И като начало да разсее всякакви съмнения, че е част от курса към президентска република, като обяви проекта си за конституция, какъвто заяви, че има още през ноември. Засега разграничението на Румен Радев от идеята на Трифонов странно дойде не от президентската администрация, а от говорителя на служебното правителство.

Идеята за референдум за президентска република първо трябва да мине през референдума за влизането на ИТН в Народното събрание. Ако партията не успее, значи и никой не иска такъв референдум. Тогава Слави Трифонов трябва да бъде лишен от всякакво медийно влияние като предлагач (следвайки терминологията му) на политически идеи. 2 октомври може да е и санитарен ден срещу политическото вредителство.


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.