close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Сглобката между ГЕРБ и ПП-ДБ ще се крепи на взаимен шантаж и до пълно изтощение
©
12:44 / 23.06.2023
441
Ситуацията е безпрецедентна. Двете коалиции, които се разбраха за редовно правителство, всеки момент ще се сбият в коридорите на Народното събрание. Едната се е нагушила с всички възможни властови ресурси, а другата се опитва да пързаля първата с плаващи мнозинства в парламента. Дори днес най-управляващата коалиция – ПП-ДБ не влезе в пленарната зала.

Такова управление не е имало – управляващите да бойкотират управлението си.

Очаквано започна скърцането със зъби от двете страни. Така е, тъй като няма подписано споразумение за общо управление. Сега се разбира, че имало само някаква "сглобка“. Така се изразяват от ПП-ДБ. А Лена Бориславова пуснала SMS до ГЕРБ, че "ще счупят сглобката“.

Лена да плаши Борисов с SMS е все едно кутре да разкъса питбул на улицата. Вероятно и Лена вече е разбрала защо Борисов реши да е в парламента, а не остана да дирижира от Банкя. И тя се е сетила, че не е само заради имунитета.

Партийните битовизми станаха ясни – безпощадна битка за постове – колкото повече, толкова по-добре, ако е възможно – всички свободни. Това изнервя ситуацията и Борисов основателно смята, че го "цакат с топла бира“. Единствената му победа вероятно ще е за еврокомисар.

Но той няма избор. Или има, но в по-дългосрочен план. Няма да бута правителството, но няма и да има ротация след осем месеца. Искаше да каже, че тогава ГЕРБ ще управлява с други партньори, или пък никой няма да управлява – отиваме на избори и пак сме в лапите на президента.

За ПП-ДБ очевидно е ясно какво ще се случи след осем месеца в желанието си да управляват самостоятелно и без да пускат никаква аванта на ГЕРБ. Ако искат, могат и да легнат пред Народното събрание в знак на протест срещу плаващите мнозинства на ГЕРБ, но няма да се самосвалят от власт – това ще е нечувана глупост. Хората на Кирил Петков и Христо Иванов са наясно, че ГЕРБ може да играе своя игра в парламента, но те без ГЕРБ не могат нищо – изолирани са, макар и на власт. Освен това има и страх от пропадане на коалицията ПП-ДБ, както сочат социологическите сондажи.

Една от основните задачи на това правителство е да държи президента Румен Радев далеч от изпълнителната власт и той да не припарва на срещите на върха в НАТО и ЕС. Другите основни задачи са ясни – Шенген, еврозоната.

Затова тази "сглобка“ между ГЕРБ и ПП-ДБ има шанс да става по-жилава, макар и всяка сутрин двете коалиции да се замерват с камъни по коридорите на Народното събрание. Те се ненавиждат, това е очевидно. Взаимният шантаж ще продължи до пълно изтощение. Шантажът е лепилото на тази сглобка.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.