close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Шансовете за правителство много малки, вървим към Народно събрание №50
©
11:04 / 21.04.2023
161
С постигнатата "джентълменска" договорка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ работота на 49-ото Народно събрание бе стартирана, но това не означава, че се отварят светли хоризонти пред съставяне на редовно правителство.

Напротив! Червените линии между партиите стават все по-дълбоки, а междуличностните  отношения все по-изострени. Готовността за компромиси, която видяхме при избора за председател на парламента, не се усеща с наближаване на конституционната фаза, която или ще роди правителство, или ще изчерпа като безплоден и този парламент.

Президентът Радев този път забърза процедурата и в сряда най-вероятно държавният глава ще връчи на първата политическа сила ГЕРБ-СДС първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Към този момент Борисов не си е осигурил коалиционни партньори за управление на държавата. Неистовите му апели всеки ден, че правителство между неговата партия и ПП-ДБ е най-добрият и стабилен път за страната, удрят на камък. Всички политически фактори от ПП и ДБ в последните два дни категорично заявиха, че правителство на ГЕРБ или с ГЕРБ няма да подкрепят и заостриха персоналните си критики към самия Борисов.

Нещо повече - хората на Петков/Василев упорито тикат Борисов към варианта ГЕРБ-БСП-ДПС, от който би се появило наистина стабилно управление, но от който Борисов бяга като дявол от тамян.

Към БСП има подадени индикации за подкрепа на правителство на ГЕРБ, но Нинова ще поиска това да се обвърже с официално коалиционно споразумение, на което пък Борисов не е съгласен.

С ДПС разговори не са водени, с ИНТ- също.

Така на старта на конституционната процедура - шансовете за кабинет на ГЕРБ-СДС клонят към нула,а  усилията на Борисов за намиране на печеливша формула се очертава да са без успех.

С втория мандат - на ПП/ДБ ситуацията е идентична. ПП-ДБ са в изолация - никой не иска да си говори с Петков/Василев, никой не им вярва и никоя политическа сила не би се ангажирала с тяхно управление.

В средите на "Промяната" се говори, че след като се е провалил с първия мандат Борисов може да приеме компромис - да подкрепи правителство на ПП-ДБ, в името на главната си цел да излезе от изолация и да позиционира ГЕРБ като ключов фактор в едно евроатлантическо правителство. Като си издейства контрол чрез свои кадри върху подобен кабинет, независимо дали ще се води програмен или експертен.

Това обаче е почти абсурдно по две причини. Първата, ако Борисов се върже на такъв вариант, партията му ще се взриви. И втората - нито в ПП, нито в ДБ ще приемат Борисов да кадрува или да се меси в управленската политика на коалицията.

Така и вторият мандат ще се окаже ялов.

За управление с трети мандат никой не говори, защото е отписан.

Така остава въпросът кой ще изпълнява предварително договорения законодателен пакет между ГЕРБ и ПП-ДБ, и който е основата на това да се отпушат милиардите от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.