close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Списъкът на БСП - 500 назначения за 190 дни управление
©
12:06 / 20.07.2022
192
Когато Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП след поредицата от изборни загуби, конгресът на партията не само, че не "констатира“ тази оставка, ами се превърна в ода на радостта – за управленските успехи на другарката Нинова начело на Столетницата.

Когато депутатът от "Продължаваме промяната“ Александър Дунчев се изправи срещу коалиционния партньор БСП с обвинения за безпринципно кадруване в горския сектор, в назначаването на "калинки“ и партийни кадри, бе обвинен в лъжа, в покровителство на дървената мафия и в лични властови амбиции.

Когато дойде ред на третия мандат за съставяне на правителството ръководството на левицата даде висока оценка за министрите си в оставка и заяви, че ако го получи, ще състави не кабинет от технократи, както предлагаха от "Демократична България“, а от политици – за да се знаело кой носи отговорността.

На "Позитано“ 20 явно наистина знаят как да носят политическата отговорност. Защото за малко над 190 дни управление (което продължава и сега, макар в оставка), близо 500 души, предимно членове на ръководството на партията – Изпълнително бюро и Национален съвет, както и огромна част от делегатите на конгресите на партията, такива, които не "констатират“ оставки, са намерили своите професионални реализации в различни държавни структури на подопечните на БСП министерства – икономиката и индустрията, земеделието, социалната политика, туризма.

Назначенията са в цялата страна и минават през широка гама от длъжности – от съветници в политически кабинети, през директори на най-различни централни и териториални звена на административни структури, до домакини, технолози, социални работници, горски инспектори, лесничеи, счетоводители и дори хигиенисти. 

С нови колеги са се сдобили работещите в десетки подразделения на Бюрото по труда (като само в Шумен петима са станали експерти на различни нива), държавните горски стопанства, Държавен фонд "Земеделие“, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, "Социално подпомагане“, "Инспекция по труда“, "Напоителни системи“, службите по земеделие, НОИ, дори държавното конно стопанство "Кабиюк“. "Политическата отговорност“ на "Позитано“ 20 се е разпростряла и до други министерства.

Съветници в политически кабинети в различни министерства – в отбраната, спорта, образованието, енергетиката, транспорта, образованието, здравеопазването, правосъдието, културата, разбира се в МТСП, земеделието, туризма и мн. др., са станали бившата зам.-министърка Галина Тошева, бившият депутат и член на Националния съвет - Атанас Костадинов, бившият депутат Страхил Ангелов, членът на НС Александър Горчев, ексдепутатът Десислав Тасков, членът на НС Крум Дончев, членът на НС Кольо Милев, членът на НС Деян Дечев, членът на НС Камен Тодоров и др. Места в министерствата са намерили и кадри на коалиционни партньори.

Познатите ни бивши депутати Таско Ерменков и Георги Стоилов пък са се озовали в русенската индустриална зона - "Свободна зона Русе“ ЕАД, като Стоилов е изпълнителен директор, а енергийният експерт на партията и член на ИБ и НС – в съвета на директорите. Ексдепутатката Смиляна Нитова, вече е известно, е дясната ръка на Нинова в подопечния й мастодонт - Държавната консолидационна компания (ДКК). Богдан Кирилов и Иван Виделов, пак членове на Националния съвет, също са с позиции – единият шеф на хасковската общинска служба по земеделие, другият – като шеф на инспектората на министерство на туризма, а бившият кмет на Ловеч и също член на НС Минчо Казанджиев е станал шеф в "Напоителни системи" – в съвета на директорите. Председателят на БСП в столичния район "Изгрев“ Цветелин Софрониев пък е зам.-областен управител на София област; членът на НС Михаил Ставрев - заместник изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. Саврев е и председател на структурата на партията в "Оборище“.

Списъкът е дълъг и е възможно някои от лицата да са междувременно със сменени позиции, но няма как да не направи впечатление "фиксацията“ в горския сектор. Става въпрос за десетки назначения в горските стопанства, като за тях министърът на Нинова Иван Иванов вече даде на няколко пъти публични обяснения – след обвиненията на Дунчев. Назначавали се били хора да носят политическата отговорност – след конкурс, или поне до провеждането на такъв. 

Така политическа отговорност, според списъка - от директори, до лесничеи - носят нови назначения в горските стопанства в Тунджа, Тополовград, Казанлък, Омуртаг, Търговище, Михалково, Бяла, Котел, Нова Загора, Триград, Хвойна, Плевен, Никопол, Ракитово, Клисура, Асеновград, Ардино, Берковица, Елена, Мездра, Генерал Тошево, Кирково, Места, Добринище, Разлог, Гърмен, Петрич, Гоце Делчев, Елешница, Струмяни и др.

Мирослав Маринов пък бе назначен за директор на Югоизточно държавно предприятие – кадър на ГЕРБ, "герой“ в разследване на бТВ за горската дирекция в Сливен, която в миналото оглавява. 

Десислав Десподов, председател на ОбС на БСП-Хитрино, пък оглави най-старото държавно предприятие "Кабиюк“ - но още през юли миналата година. А компания в управителния съвет му правят Иван Калоянов и Димитър Дончев, които медийни публикации свързват със структурите на БСП в Шумен и Нови пазар.

Интересна рокада се появи и в службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в Лондон, където от 1 май титуляр е Красимир Киряков, като тук любопитното е, че той заменя съпругата си дългогодишен СТИВ Таня Койчева. Бившият вече главен секретар на министерството на Нинова и активист на "Позитано“ 20 - Йордан Татарски, разказа за този казус в едно от "кървавите“ си писма до ръководствотона партията. Според него дясната ръка на лидерката на БСП - шефът на кабинета й Калоян Методиев, кадрува по свое усмотрение в търговските представителства и случаят с бившия зам.-министър на икономиката Киряков е такъв.

Татарски споменава и "две дами“, приближени на Методиев, освободени от президентсвото, но в последствие назначени в МИИ. Според източници на Клуб Z – като главни експерти, без конкурс – в дирекция Външноикономическо сътрудничество.


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.