close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Съдебната реформа не е в дневния ред на Радев
©
12:07 / 20.06.2023
270
За президента Румен Радев съдебната реформа отново не е приоритет. Това стана ясно от последните му публични изявления.

"Освен избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор, има и други важни теми в държавата". Това заяви президентът късно снощи в Пампорово, където участва в заключителната конференция на Национално сдружение на общините.

Днес президентът коментира темата по-подробно. Според него реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор пораждат съмнения, че партиите, представени в парламента, търсят да назначат свой човек на поста.

"Що се отнася до Сарафов, трябва да съдим за него по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета срещу представители на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта.

Това е и урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как като загубиш чест и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници, и в този случай, при скоростното назначение на Сарафов да демонстрираш обратното, че имаш принципи и достойнство е все по-трудна задача. Ние като общество трябва изключително внимателно да следим и да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността "главен прокурор". Защото неговата кандидатура не преминава през нормалната процедура по назначаване, не преминава през тези задълбочените обсъждания за професионални и морални качества, не преминава и назначаването му през указ на президента. В същото време той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределено време на поста", каза президентът.

Преди няколко дни вицепрезидентът Илияна Йотова пък коментира, че една от политическите сили "направи опит да се набърка в независимата съдебна система, което не ме изненадва". Коментарът бе по повод призива на "Продължаваме промяната - Демократична България" и.д. главният прокурор Борислав Сарафов да подаде незабавно оставка. В позицията се посочва, че подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа.

"Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо. Но изборът на негов заместник вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост", се казва още в позицията.

Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира, че начинът на избиране на Борислав Сарафов за временно изпълняващ дейността на главен прокурор от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не е достатъчно легитимен и поражда основателни съмнения за мотивите на този избор.

Неглижирането на съдебната реформа не е нещо ново за президента Румен Радев. В продължение на дълъг период от време за него дебатите по съдебната реформа не бяха нещо повече от конфликт на лично ниво между Сотир Цацаров, бивш главен прокурор, и Лозан Панов, бивш шеф на ВКС.

Радев стана активен по темата чак след прословутото влизане на прокуратурата в президентството, след което той излезе на площада, размаха юмрук пред протестиращите срещу ГЕРБ и успя да "яхне" вълната на протеста.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.