close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Традиционната за България партийна система е в стрес
©
17:00 / 05.10.2021
332
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за  месец септември 2021 година. Ето резюме от основните изводи и прогнози.

Отново всичко е избори. За първи път в България се провеждат парламентарни и президентски избори в един и същи ден. Те се ускоряват взаимно и очакваме по-висока избирателна активност в сравнение с юли, при цялата условност на прогнозите в пандемична ситуация. Отчитаме нараснал интерес и мобилизация. Облаците над икономиката провокират допълнително желание въпросът за властта най-сетне да бъде решен.

Политическото пространство в зоната на партиите, направили заявки за промяна, е пренаселено. Избирателите са атакувани с послания от всички посоки. Предстоящата кампания ще бъде много динамична.

Страната е пред избори, които са на път да счупят всички рекорди по острота на сблъсъка, черен пиар и пропаганда.

Вот "две в едно“ е в интерес на президента Радев и на силите на промяната, тъй като вдига активността и намалява тежестта на твърдите ядра.

46-то Народно събрание произведе много шум и малко реални резултати. Той остава в историята с три неуспешни проучвателни мандата за правителство, актуализиран бюджет и фиаско на амбициите за промени на терена на правосъдието.

Политическата реторика в рамките на парламента деградира до лични обиди и разправии с кухненски характер. България се отдалечи от европейския образец за правене на политика.

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев разбъркаха политическия пасианс и поставиха всички на нови стартови позиции - и за парламентарните, и за президентските избори.

Като поведение и реторика проектът е абсолютният антипод на "Има такъв народ“. "Продължаваме промяната“ се опитва да запълни дефицита на съгласие, който възниква в протестния сегмент. Силата, която търси пробив през ноември, е поредният проект, чиято легитимация е на базата на харизма. Проектът изглежда с европейска кройка от 21 век, а не от 90-те години на миналия. И засега е по-скоро красива опаковка, без плътно съдържание. Налице е поредната catch-all-party, която ще взима привърженици с различни убеждения и политическа сила, която в съвременните реалности на бърза комуникация може да мобилизира електорат чрез мрежите. 

Петков/Василев вдигнаха много летвата пред себе си и съществува риск да не я прескочат. Гаранции, че ще съберат около себе си само почтени хора няма, а появата на съмнения бързо ще ерозира доверието към тях.

Резултатите от изборите на 14 ноември ще покажат дали има условия за генерационна и манталитетна промяна в българската политика.

Докато липсват базисни ценности в страна от Европейския съюз (справедливост, върховенство на правото), винаги ще има терен за нов политически проект, който може да се изстреля към парламента с обещания за почтеност.

Ролята на президента е проблематична в контекста на новото партийно строителство. Румен Радев не може да се идентифицира изцяло с проекта, но не може и да се разграничи. Идентификацията би му попречила да привлече гласове от целия спектър, а дистанцирането е трудно, тъй като Петков и Василев бяха част от екипа, на който той делегира абсолютно доверие. "Промяната продължава“ се освети като инженерингов проект, чиито следи водят към президентската институция.

Румен Радев се насочи към битката за втория мандат с ветрило от партии и с много ясни врагове от партийния лагер – ГЕРБ и ДПС. Радев изгради мрежова структура на подкрепа и играе сложна игра, като се движи по цялото политическо пространство.

Кандидатурата му бе издигната от Инициативен комитет, който обедини необединимото – либерали и консерватори, русофили и русофоби, националисти и глобалисти. Президентът се оказа гъвкав и хлъзгав на геополитическия терен.

Целта, която той постави - укрепването на държавността, е над идеологиите и се родее с "няма ляво, няма дясно“, което налагат бившите му служебни министри, насочили се към партийно строителство.

В последния ден на септември стана ясно, че ГЕРБ застава зад ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков за държавен глава, като формулата е същата като тази на Радев – Инициативен комитет.

Основното послание, с което кандидат-президентската двойка проф. Герджиков-Невяна Митева влиза в кампанията, е за обединение ("Наистина обединени"). Това е лайтмотивът, с който се търси контраст с фигурата на Радев.

Проф. Герджиков е антиподът на сегашния президент, който вече не е сам в състезанието. Интригата за президентския вот се заплете допълнително с включването в надпреварата на председателя на ВКС Лозан Панов, подкрепен от "Демократична България". Така наречената градска десница изглежда силно мотивирана.

Прогноза на ИСА е, че

балотажът става неизбежен, а преизбирането на Радев не е сигурно.

Инициативните комитети са политическата мода на Президентски избори 2021, но зад всички кандидати личат строените партийно корпуси.

ГЕРБ води в социологическите проучвания, но без да регистрира прилив на доверие. БСП е в зоната на партиите, които имат шанс за второто място.

Партията се стреми да се дистанцира и от модела на ГЕРБ, и от деструктивната сила на революционния ентусиазъм.

Очертава се предизборна кампания, която ще се движи в трасето на умереността, като тушира огромното напрежение в и около партията. То е генерирано както от вътрешната опозиция, така и от новия проект, който носи родилното петно на (про)президентска партия.

Традиционната за България партийна система е в стрес.

"Има такъв народ“ трайно загуби възможността да лидира политическите процеси. Сривът в електоралната подкрепа я изважда от позицията да получи мандат за правителство. Два пъти го държаха в ръцете си и два пъти го изпуснаха. Трети шанс най-вероятно няма да имат.

Коалицията "Демократична България“ е в нова ситуация. Потенциалът й да привлича центристки и реформаторски гласове е блокиран от новия проект. Чува се скърцане със зъби в посока на "Дондуков“ 2.

Обединение тип СДС, наложено на самия старт на прехода, не се състоя.

ПП иска да измери собствената си електорална тежест – капитал, с който да седне на масата за преговори след изборите.

ДПС направи заявка за много активна роля в президентските избори.

Исторически новото е, че Движението най-вероятно ще излезе не просто със собствена кандидатура, а с кандидат за президент с турско име. Това е продължение на вълната от недоволство сред българите от турски произход, отключила се след въпроса на президента към лидера на ДПС коя е неговата родина-майка.

Конфликтът Радев-ДПС е дълбок и незатворим.

"Изправи се.БГ. Ние идваме!“ попадат в застрашената зона, която не им дава сигурност за присъствие в следващия парламент. Групата бе някакъв мини прототип на ПП в обединението на десни, леви и центристки формации. Тя е най-засегната от появата на ПП, тъй като въпросът за нея става екзистенциален.

Икономиката и енергетиката стават топтема в предстоящите горещи предизборни дебати. Цената на тока е Рубиконът, който служебното правителство трябва да премине. Всички бомби, залагани в енергетиката от години, могат да избухнат с пълна сила.

След забавената ваксинация надвисналата екокатастрофа в Черно море от заседналия Vera Su е вторият провал на служебното правителство. Рискът бе подценен, върви се след събитията.

Имунизацията не ускорява темповете си, въпреки всички произтичащи от това рискове – претоварване на здравната система, превръщането на страната в ендемична зона, икономическо изоставане, поява на български щам и др.Липсва политическа воля за разширяване на мащаба.

Инфлационната и ковид-кризата вече образуват взривоопасна смес.

Регистрираме и друг феномен – политически сили, които подкрепят Радев, нямат кураж да излязат срещу него, но критикуват все по-видимо действия на служебните министри.

Зелената сделка/въглищните централи, Република Северна Македония, корупцията и върховенството на правото са горещите точки в актуалния диалог София-Брюксел, и те образуваха неделимо цяло.

Служебното правителство не може да отстъпи за Република Северна Македония, както и не е в ситуация да поеме високата социална цена за затварянето на електроцентралите от Маришкия басейн.

И в изявленията на Румен Радев, и на Кирил Петков/Асен Василев присъства защитата на българското малцинство в РСМ като условие за промяна на нашата позиция. Това означава, че сваляме летвата по-ниско, тъй като въпросите за тълкуването на историята, за основите на антибългаризма, върху който се гради северномакедонската нация, отиват на заден план.


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.