close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Трифонов замахна и уцели себе си
©
16:02 / 15.06.2022
341
Пълзящият разпад на ИТН се оказва по-зрелищен от очакваното.Партията, която миналата година за броени месеци от първа политическа сила се срина до пета, няма добро бъдеще. Даже няма никакво бъдеще, пише Таня Джоева за Епицентър.

Причина за смелата прогноза в български условия, където сме виждали всякакви причудливости и метаморфози, е много проста. След голямо лъгане/преструване/кокетничене с електората народът, който все още го има, моментално превключва на голямото отмъщение.

На Слави Трифонов нищо няма да му бъде простено. Нито един негов грях – артистичен и политически - няма да бъде подминат. Вече шест години, от референдума насам, той, казано в стилистиката на Шоуто, направи милиони български граждани на луди калинки!

Националното допитване, което почти успя, бе възприето от значим дял български граждани като първа стъпка към приключване на модела "Борисов“. Над 2 милиона го подкрепиха, защото привидяха в Трифонов единственият, който заради своята популярност би могъл да спори с Борисов за лидерство.

Референдумът, независимо че формално не сполучи, бе колосален политически успех. И точно тогава, след като Борисов подаде оставка след победата на Румен Радев на президентските избори, Трифонов се ската! Той просто не пожела да участва в парламентарните избори няколко месеца след референдума, когато бе на гребена на вълната. Казано другояче, подари победата на ГЕРБ, който в коалиция с патриотите изкара пълен четиригодишен мандат.

И това бе само началото на нелогичните ходове от страна на Дългия, както го наричат. Той се мяркаше в политиката от време на време и протестите през лятото на 2020 година дойдоха без да има никакъв принос за тях. Нула! Нещо повече – Трифонов и екип само маркираха участие в недоволството, което се изля на площадите. Водещият все още бе много популярен, но сякаш се пазеше да не вдигне прекалено мощна протестна вълна. Нещо, което можеше да се реализира с един-два концерта и няколко песни от репертоара. В резултат на калкулираната предпазливост Борисов оцеля, предлагайки проект за нова Конституция, което беше чист финт, все едно е с фланелката на "Бистришките тигри“.

На първите парламентарни избори миналата година конструиралата се вече партия "Има такъв народ“ стана втора политическа сила, но когато мандатът за съставяне на правителство стигна до нея, избирателите бяха поставени в ситуация "шах и мат“. Защо? Не е ясно. ГЕРБ и ДПС имаха общо 105 депутати. Останалите политически сили нали също бяха готови да "чегъртат“...

Но и това не е всичко! Като първа политическа сили на следващите избори Трифонов предложи неприемливи кабинети по неприемлив начин и се провали като по ноти. На последвалия вот отчете загуба от близо две трети в сравнение с изборите през юли, а от референдума насам на практика се "изпариха“ близо 2 милиона гласа. Два милиона!

Припомняме случилото се, защото с днешна дата, след разразилата се война с ПП, оттеглянето от коалицията и разцеплението, натрапчив става въпросът защо да се гласува занапред за партия "Има такъв народ“? В кратката й партийна биография има два отказа за съставяне на правителство и опит за провал на трето в разгара на най-сложната криза от три десетилетия - съчетание от война, геополитически разлом, инфлация и неизбежни социални проблеми.

Опитът за провал може и да се окаже успешен, ако не се събере мнозинство в парламента. Но какво печели от това партията на Трифонов? Нищо не печели.

"Партията“ ли казахме? Ако се доверим на напусналите, партия в класическия смисъл няма. Решенията, пич, ги спуска Тошко от името на Дългия. И така нататък.

Наскоро Тошко Йорданов предупреди ПП, че ще видите вие като се скъса цялото въже. Видяхме - ИТН полетяха към пропастта.

Останалите верни на лидера контраатакуваха със запис и с определения като мутри и предатели, но не извадиха нито едно решение, което да докаже, че ИТН функционира като нормална партия, а не като инженерен проект. Колективен орган ли реши, че партията напуска коалицията? С какви аргументи? И още: оттегляйки министрите си, Трифонов обеща, че депутатите от ИТН ще подкрепят бюджета в частта, която засяга мерките за хората. Кой го взе това решение? Знаеха ли депутатите какво ще трябва да подкрепят? Пита ли ги някой? Какво значение има дали са избрани по мажоритарната или по пропорционалната система, след като според Конституцията "народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ.“ Да подчертаем – представляват не "Има такъв народ“, не и Слави Трифонов дори, а "целия народ“.

Да, от кухнята на ИТН се носят неприятни ухания. Много неприятни.

Слави Трифонов вдигна юмрук, за да се разправи с правителството, но успя да удари себе си. Когато цените се сменят всеки ден в посока нагоре, не е много умно да превръщаш политиката във водевил. Поведението му рефлектира негативно и върху имиджа на цялата политическа класа ("Седем-осем и ще си паднала, Тайсън съм аз...")

Независимо каква ще е предстоящата развръзка – правителство на малцинството с къс хоризонт или нови избори - и трите партии, които сега са в коалицията, все пак печелят от случилото се.

"Продължаваме промяната“ реанимираха основанието за своето съществуване – "свободните хора срещу мафията“ (Асен Василев) - и имат обяснение за безрезултатната дотук битка срещу корупцията и модела на бившите. Ако се провалят, то ще е в резултат на собствените им грешки, а не на разобличителния патос на Слави Трифонов

Сходна е ситуацията с "Демократична България“, които дадоха най-големите обещания на терена на правораздаването.

Печели и БСП, тъй като затвърди имиджа си на последователна и предвидима формация, която е далеч от хазартните ходове на нови играчи.Аргументацията на Трифонов, че изтегля министрите си заради Северна Македония, бе, съзнателно или не, удар и срещу партията на Нинова. За БСП произволно вдигане на българското вето, без Скопие да стартира изпълнение на условията на София, също е червена линия. Ако такъв риск реално съществуваше, БСП щеше да се изтегли от коалицията моментално. Но не го направи и постъпи правилно. Ако се стигне до неприемливото решение през парламента, социалистическата партия ще действа и ще запази авторитета си.

Докато Трифонов пропиля остатъците от своя.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.