close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Задава се разпад на политически структури, градени десетилетие
©
12:58 / 14.04.2021
333
"Всички против ГЕРБ“ е формула, която е до голяма степен разгадаема. ГЕРБ беше хегемонната политическа сила в България през последните 12 години с малки прекъсвания. ГЕРБ на практика беше до голяма степен тази политическа формация, чиито позиции, чиито интереси, чиито решения бяха до голяма степен неоспорими от останалите парламентарни сили, както партньори, така и противници. В този смисъл срещу ГЕРБ са натрупани редица, меко казано, несъгласия, които ще се проявяват и които ще водят именно към подобна широка коалиция анти-ГЕРБ, която ще оспорва наследството на ГЕРБ с оглед на недопускане на ГЕРБ да продължава своята хегемония в настоящето и бъдещето. Това е естествено", казва политологът Огнян Минчев в интервю за Фокус.

Що се отнася до "всички обичат Слави“ – всички обичат Слави дотолкова, доколкото добрият резултат на неговата партия "Има такъв народ“ е единственото основание и единствената надежда в това Народно събрание да се формира някакъв тип коалиция и някакъв тип партньорство, което от една страна да се опита да изолира ГЕРБ, а от друга страна да се опита да осигури управление на страната. Така че "всички обичат Слави“ е всички се надяват Слави да направи това – да сформира подобна коалиция, да се превърне в център на формирането на подобна коалиция. Дали това ще се случи обаче, предстои да видим“, казва още политологът. 

"България влиза в политическа фаза на турбулентност, на разпад на съществуващите до този момент политически структури, градени в продължение на повече от десетилетие от хегемонната роля на ГЕРБ. България навлиза във фаза на политически разпад, на динамика. Лошата новина освен директните последствия на този разпад върху управляемостта на страната, втората лоша новина е, че този политически разпад на този етап не ни показва никакъв път към бъдеща консолидация, не ни показва никаква посока възникване на алтернатива, която в обозримо бъдеще може да се консолидира и да осигури на България едно управление, което да бъде по-перспективно, едно бъдеще, което да бъде по-добро от настоящото. Така че тази фаза на политически разпад би могла да има две основни посоки на реализация. Първата посока е средносрочно задълбочаване на разпада, формиране на хаотични мнозинства, много чести избори, много чести правителствени кризи. Това е едната, най-неблагоприятната възможност. Втората възможност е, когато този разпад на практика покаже своите дефицити в условията на тези кризи, които преживяваме, както кризата с коронавируса, с пандемията, така икономическата криза, психологическата криза на хора, изтормозени от тези ограничения на пандемията и т.н., да имаме един откатен ефект, едно завръщане към ГЕРБ и към възобновяване на някаква по-централна роля на ГЕРБ в политическия процес. Но дори и това да се случи, това възвръщане на позиции от страна на ГЕРБ в един период след хаотичен разпад би било краткотрайно възвръщане, краткотрайно укрепване на ГЕРБ като политическа алтернатива на хаоса, кратка, мимолетна стабилизация около ГЕРБ, която ще отвори отново посоката, перспективата за политическа промяна. Да се надяваме в обозримо бъдеще тази промяна да доведе до шансове, до изгледи за една нова алтернатива, за една нова консолидация на политическата сцена в България“, коментира Огнян Минчев.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.