close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Здравко Димитров да се махне от Бунарджика утре, ако види руско знаме
©
10:58 / 02.03.2021
586
Утре ще честваме националния си празник. И тази година се питаме същото, както и минала година по това време, по-миналата, ще се питаме и следващата – защо, по дяволите, празнуваме точно на тази дата. Нищо особено не се е случило тогава – две империи подписват мирен договор без участието на етнически българин. Защо 3 март? Защо се радваме на свободата си пред паметника на руски император?

Това може би ще ни каже в словото си кметът Здравко Димитров. Вероятно нищо особено няма да каже, но е важно дали ще се държи като кмет на хилядолетен град. Защото в Пловдив русофилите не зачитат нито политическата, нито историческата коректност. Тогава защо да бъдем коректни към тях. Преди две години на същата дата те стигнаха върха на своята наглост, като си позволиха да съединят българското и руското знаме. Какво търси руското знаме на българския национален празник? И това се случи пред погледа на областния управител тогава Здравко Димитров, председателя на ОбС, районни кметове. Никой от тях не каза "Дошли сме да отдадем почит на загиналите в Руско-турската война, махнете го това знаме“. Нищо – отишли са там да ги видим, да спазят протокола, да проявят уважение, но и да изтърпят това издевателство. И го търпят всяка година, без да гъкнат. Онези съединяват знамената -  както искаха да ни правят съветска република, а ние сме отишли да им ръкопляскаме. Това докога ще продължава?

Затова Здравко Димитров и другите представители на местната власт веднага трябва да се махнат от Бунарджика, ако видят руско знаме или русофилите издевателстват с българската история. И не само да се махнат – трябва да заклеймят провокаторите.

Защото на 3 март би трябвало да отдадем почит на загиналите в Руско-турската война на наша територия и толкова – вечна признателност за подвига на тези хора, който стана причина след години да я има и държавата България. И да припомняме непрекъснато, че свободата ни не е подарък. И по-мили са ни българските възрожденци, проправили пътя на свободата, а не имперските амбиции на Русия.

Когато съединиха знамената, тогавашният ректор на ПУ Запрян  Козлуджов дори говори за "изпълнен исторически дълг на "Третия Рим" към неговите средновековни цивилизатори“. Останахме с убеждението, че той самият е дал идеята двете знамена да се съединят.

Ако така се заблуждаваме и обезсмисляме собствените си достойнства, да оставим двете знамена съединени, а ректорите на българските университети да преподават руската версия за най-важните дати от българската история. Те така са свикнали и това могат.

И Здравко Димитров да не повтори глупостта, че 200 000 руснаци са  оставили живота си за свободата на България, както направи президентът Румен Радев. Във военно-медицинския отчет към императора пише, че 49 104 са умрели от болести, 1360 – след нещастни случаи, а 11 905 в битки.

Но и за тях признателност пред българското знаме.

Готов ли е Пловдив да защити достойнството си или отново ще видим общинската власт да гледа в земята и да не смее да гъкне пред развято руско знаме. Кметът Здравко Димитров има думата. Няма да има по-добър шанс.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.