close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
240 са работещите пенсионирани учители в Пловдив, няма кандидати за директори
©
12:06 / 28.02.2024
926
Професията на учителя в България е със спорен рейтинг и застаряващ ефект.Това посочват от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

9,38% от учителите във всички видове училища са работещи пенсионери или в пенсионна възраст. При учителите в детски градини пък тази тенденция надвишава 15%.

София-град е с най-много учители в пенсионна възраст - 876, и с най-много учители, работещи пенсионери - 1613. На второ място се нарежда регион Варна със 157 учители в пенсионна възраст и 249 работещи учители, вече пенсионери.

Трети пък е регион Стара Загора - със 105 работещи и 164 вече пенсионирани и работещи учители.

В Пловдив пък работещите и пенсионирани вече учители са 240.

Общо всички учители и директори в България са 95 574.19,4% пък са директорите на училища, работещи в пенсионна възраст. 155 са директорите в пенсионна възраст и 299 са работещите директори, вече пенсионери.

От синдиката посочват, че в момента образователната система е в режим на провеждане на директорски конкурси. Кандидатите за директори на училища обаче трайно намаляват.

В 33 от обявените 276 училища интересът е нулев - няма кандидати. В останалите пък кандидатстват общо 415 учители, като това прави средно 1,5 кандидати за едно директорско място.

От КТ "Подкрепа" отбелязват, че комисиите за избор на директори ще се структурират без участието на учители, директори и техните синдикати, което прави експертизата в тях безкрайно спорна. Скандално според синдиката е и участието на представители на Обществения съвет, без никакъв ценз или педагогическо образование.

Според 90,1% от участниците в националното изследване на Синдикат "Образование" връщането на изискване за концепция за стратегическо управление на институцията за период от три години, е грешка.

Посочва се, че възнагражденията на учители и директори на нива 125% над средната брутна работна заплата за страната не успяват да събудят интереса у младите учители поради нарасналите задължения към педагогическите специалисти и честите препоръки и обвинения на много институции и родители и техните организации към педагозите.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.