close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Бурни вълнения около Здравната каса в парламента
©
11:33 / 17.04.2024
737
Шефът на НЗОК Станимир Михайлов изненадващо оттегли оставката си и предизвика шок в парламента. Това се случва в разгара на дебатите за неговата оставка, която влезе като точка в дневния ред на парламента днес.

Сутринта управителят на Здравната каса Станимир Михайлов бе подал молба да бъде освободен от поста, стана ясно от думите на председателя на парламента Росен Желязков. Оставката му влезе в дневния ред на депутатите, приета със 122 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". ПП-ДБ и БСП се въздържаха.

Желязков предложи на депутатите точката с оставката на Михайлов да бъде първа за деня. Това предизвика бурна реакция от парламентарните групи и най-вече в ПП-ДБ, които мотивираха реакцията си с това, че Здравната каса ще остане без управител. 

Михайлов бе избран начело на Здравната каса на 29 юли с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Той бе номинация на ПП-ДБ. През ноември пък бе избран заместникът му проф. Момчил Мавров по предложение на ГЕРБ, но след скандали в сглобката и без подкрепата на ПП-ДБ.  Ден по-късно двамата подадоха оставките си, които обаче не бяха приети от Народното събрание.

Предложението за гласуване на оставката днес предизвика остра дискусия между парламентарните групи.

"Вие променихте този закон, считахте, че ще ви минат всичките назначения. Неможачи. Ние като опозиция имаме точни и ясни правила. Вие дори нямате представители кои са ви назначенията. Всички страдаме за това, какви са ви решенията", обяви Цончо Ганев от парламентарната трибуна. 

"Ние бяхме твърдо против още при назначението на този управител. Вие направихте така, че да си назначите свои хора на тази позиция", обясни Андрей Чорбанов от ИТН. 

Васил Пандов от ПП-ДБ се противопостави на това само оставката на Михайлов да се гледа, защото НЗОК щяла да бъде на пряко управление от ГЕРБ и техните хора. Затова настоя да се разгледа оставката и на Момчил Мавров. "В момента искате да продължите да упражнявате влияние през НЗОК", включи се е и Искрен Арабаджиев, според когото оставало чувството, че се случвало нещо нередно. Гроздан Караджов от ИТН пък съзря в ПП-ДБ закъсняла съвест. Възникна спор между ПП-ДБ и "Възраждане" с чия помощ ще се обезглави Касата.

"Какво се случва в момента? След поправките в конституцията има изричен текст, че служебното правителство се занимава изрично с изборите. Тази зала погазва нейната философия. Освен нас, всички погазваме тази философия. Аватарите на Волен Сидеров помагат с решенията на ГЕРБ негласувайки. "Възраждане" са си такива", каза Явор Божанков от ПП-ДБ.

"Във всеки един момент партия "Възраждане" са на каишка на Бойко Борисов. Те говорят за пудели, но са най-големите пудели в залата. Действат заедно с чалгата на политиката", възмути се Искрен Митев от ПП-ДБ. 

И точно в разгара на тази остра дискусия, в 10.20 часа депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов  обяви, че в 10 часа тази сутрин Станимир Михайлов е депозирал в парламента оттегляне на оставката си като шеф на НЗОК.

Това буквално взриви парламентарната зала.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ изригна емоционално като заяви, че управителят на НЗОК бил принуден да си оттегли оставката. "Кой принуди Михайлов да се дръпне?! Някой в тази зала му се обади! Това означава, че той е зависим. Ето така управлява мафията", бурно реагира от трибуната Костадин Ангелов.

"Точно вие да говорите за мафия!", върнаха му от ПП-ДБ. Още днес ще подадем сигнал това да бъде разследвано, подчерта проф. Ангелов. 

Хамид Хамид от ДПС изтъкна, че след като пленарната зала вече е в процедура за гласуване на оставка , тя трябва да бъде довършена: "След депозирана оставка точката е влязла за разглеждане, дебатите трябва да приключат, ние сме в гласуване и трябва да бъде гласувана тази оставка". 

Асен Василев направи процедура за 30-минутна почивка от името на парламентарна група, тъй като имало правен казус.

В почивката трябва да  стане ясно дали ще бъде гласувана подадената оставка, макар и оттеглена, или Станимир Михайлов ще остане на поста си. В случай че бъде гласувана оставката и Михайлов бъде освободен, управител на Касата ще бъде подуправителят проф. Момчил Мавров, тъй като неговата оставка не е предмет на обсъждане днес.


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.