close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Гешев: Ще говоря, но ще е голям срам за ВСС
©
13:09 / 18.05.2023
205
Иван Гешев се похвалил, че има записи, които лично е направил, на над 150 разговора с политици, магистрати и членове на ВСС. Това се твърди в сигнала на Борислав Сарафов срещу него.

Самият Гешев обясни днес пред ВСС, че е призован да даде обяснения пред (редови) прокурор по няколко проверки срещу него. Той каза това, след като ВСС прие да разгледа две теми срещу него: записвал ли е разговор с члена на ВСС Йордан Стоев и ползва ли за лична резиденция легендарната "Вила на регентите" на Боровец.

След като Съветът прие да включи в дневния ред точките, Гешев попита да му кажат - в каква процедура е. Дали в процедура с предложение за предсрочно отстраняване (каквато не е внесено по тези две теми - има такава по друг въпрос), или тече дисциплинарна процедура срещу един от тримата големи - което той нарече много спорно от правна гледна точка.

Така тоя обясни, че и днес, а и в понеделник ще ходи при прокурор да дава сведения по въпросните дела. А след това, и след като му се обясни в каква процедура е, ще даде обяснения във ВСС.

След това дойде интересното:

"Декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една голяма част от членовете – или някаква част на членовете на ВСС! Който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие няма да е и за целия ВСС.

Но си мисля, че той ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт - и съм твърде решен да го направя в името на децата ми и на българските граждани .

Защото е време политиката да излезе от съдебната власт.

"Определено ще бъде интересно... И ще бъде полезно за българските граждани и за България, и ще бъде полезно за съдебната власт, и за колегите от съдебната власт.“

И понеже съм прокурор, следовател и полицай - вярвайте ми - освен че мога да го кажа, мога и да го докажа. Със съответните способи, уредени в българското законодателство.“

По повод сигнала на Борислав Сарафов до ВСС - той първо бе прочетен. В него зам.-главният твърди, че в понеделник преди брифинга си Гешев събрал него, 4-те зам.-главни прокурорки, Сийка Милева, шефката на СГП Илиана Кирилова и Габриела Ненкова. Тогава публично им пуснал записа с Йордан Стоев и уточнил че има над 150 такива.

Запитан пряко - има ли такива записи, Гешев отговори витиевато, че е главен прокурор и не е нарушавал законите.

По-рано Атанаска Дишева - един от най-острите критици на Иван Гешев във ВСС, вкара предложение като извънредна точка в дневния ред на Пленума да влезе сигналът на Борислав Сарафов. 

Сигналът на Борислав Сарафов срещу главния прокурор се озова в етичната и дисциплинарната комисии. Въпреки това вчера и Прокурорската колегия го допусна в дневния ред и след обсъждане го даде на етичната и дисциплинарната си комисии.

Допълнително Дишева замеси и втора тема: твърденията на зам. главния прокурор - че Гешев си ползва като лична резиденция база на Боровец, която се води, че е на цялата прокуратура. Това обърка нещата, тъй като кадровиците почнаха да спорят в каква процедура са и това има ли общо с другото предложение - за записания разговор.

"Съгласен съм – не я ползвам. Дайте ми възможност и ще обясня...

Това е почивна база на прокуратурата, в която са почивали включително и членове на ВСС", хвърли намек самият Гешев. Който освен това обяви, че бърза и ще си тръгне от заседанието. Защото излизал в "отпуска по лични причини".

По-сложно става относно сигнала за подслушването - то е и сред темите, с които Сарафов даде Гешев на прокуратурата. Така днес бе изтъкнато, че рискуват да обсъждат нещо, по което има оперативни следствени действия и може да са следствена тайна.

Въпреки това - при последвалото гласуване мнозинството в Съвета гласува и двете теми да влязат в днешния дневен ред. Сред гласувалите "за" бяха представляващият Боян Магдалинчев и председателят на ВАС - Георги Чолаков. Двамата многократно за задавали посоките накъде ще върви колективното мнение във ВСС. Двамата бяха сред мнозинството, което направи на пух и прах досегашните два опита за "импийчмънт" на този главен прокурор - на ексминистрите Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.