close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ИТН опитва да овладее и БНТ - спор в коалицията
©
11:04 / 11.02.2022
295
Кой ще оглави Българската назионална телевизия? Този въпрос, макар формално да не би трябвало да стои все още на дневен ред, всъщност е. Не би трябвало, защото мандатът на сегашния генерален директор Емил Кошлуков изтича през юли, но всъщност е, защото управляващото мнозинство и по-специално "Има такъв народ", обявиха курс към предсрочната смяна на Кошлуков, отправяйки към него тежки обвинения. А помежду всичко това стои и фактът, че скоро изтичат мандатите на трима от членовете на Съвета за електронни медии, който е и органът по избора на ръководството на обществената телевизия.

На пръв поглед всичко изглежда нормално. Парламентът излъчва двама нови души за състава на СЕМ, президентът издава указ за третия и подновеният 5-членен състав на медийния регулатор избира новия генерален директор. Под повърхността обаче има напрежение в коалицията. И то е породено от опасенията, че ИТН може да опита да "овладее" БНТ, научи Клуб Z от депутати от управляващото мнозинство.

Както е известно, Кошлуков, както и политиката на медията бяха вече обект на дискусия в медийната комисия. Повод станаха коментираните и преди излъчвания на живо на пресконференции на ГЕРБ и на бившия премиер Бойко Борисов. Коментирано в комисията бе и отговаря ли Кошлуков на изискванията за поста - предвид старата история със стажа му в тв "Алфа". Поставена под съмнение бе и дипломата му от университета в Санта Барбара. И така председателят на комисията Тошко Йорданов обяви: ще се проучат дипломите и стажът на Кошлуков и ако се открият нарушения, то той ще бъде предсрочно отстранен. В резултат, парламентарната комисия изиска от СЕМ цялата документация по избора.

От ИТН са решили да се заемат и с рекламите в обществената медия, като дори се обмисляло дали да не бъдат изцяло премахнати (нещо, обсъждано и преди, което се подкрепя и от БНТ, и от частните медии, но ако този приход бъде компенсиран с бюджета на телевизията), както и дали Комисията за защита на конкуренцията да не направи проверка. Брожения имало и по отношение на бюджета на медията - дали не бил раздут и дали не трябвало да бъде намален докато Кошлуков е начело.

С други думи - има недоволство спрямо генералния директор сред управляващите и подчертано - ИТН.

В същото време на 27 април изтичат мандатите на председателката на СЕМ Бетина Жотева и на София Владимирова и Розита Еленова. Така президентът трябва да издаде указ за своята една квота, а парламентът да избере останалите две нови попълнения в състава на регулатора.

Пак през април, най-късно на 5 май, СЕМ трябва да отвори процедурата по избор на нов генерален директор, тъй като мандатът на сегашния изтича на 5 юли, а цялата процедура по подаване на документи, отстраняване на нередности, изслушване на кандидатите, трае два месеца.

Така излиза, че ако президентът и парламентът успеят в срок да подновят част от състава на медийния регулатор, то така подменения СЕМ ще избере и новия генерален директор. Оттам идват и основните притеснения на коалиционните партньори - възможно ли е "Има такъв народ" да поиска свои членове в регулатора, които после да изберат "свой" човек за генерален директор.

В левицата вече се води такъв разговор и оттам са категорични, че ще поискат своя коалиционна "квота" при избора на двамата членове, които ще излъчи парламентът. За свой човек ще настояват и от "Демократична България". От "Продължаваме промяната" все още не са обсъждали темата, както и тази с измененията в Закона за радиото и телевизията, като това обсъждане предстояло в близките дни.

Любопитното е, че като арбитър, ако има повече от две парламентарни кандидатури, ще се яви накрая ГЕРБ, като оттам заявяват, че ще подкрепят кандидати, които не са от квотата на "Има такъв народ". За квотата на президента пък се спряга бившият говорител на служебните правителства на Румен Радев - Антон Кутев.

Иначе, в парламентарните кулоари вече се коментират и кандидатури на "Има такъв народ" за генерален директор - на сценариста и бивш депутат (който бе избран и в 47-ото Народно събрание, но в последствие се отказа от мястото си) Филип Станев, както и на прясно назначения за съветник в медийната комисия - бивш кадър на БНТ Иван Гарелов. Очаква се кандидати да са отново Сашо Диков и Сашо Йовков. 

Що се отнася до самия Кошлуков, пред Клуб Z той коментира само: "Двата показателя - зрители и отношението на колегите ми в БНТ, ще определят решението ми".
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.