close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Може и кадри на ГЕРБ в управлението, но да са "невидими"
©
11:41 / 20.06.2023
180
Заместник-министрите ще бъдат назначени бавно, тъй като всеки ще бъде проверен, споделят представители и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, които са притеснени от бавното окомплектоване на властовите позиции в държавата.  

От ПП-ДБ обясняват, че няма как да спрат достъпа на ГЕРБ до позиции в изпълнителната власт, така че се очаква хората на Борисов да наложат свои представители в различни ведомства. Единственото условие, което се опитват да поставят от коалицията на "промяната", е "герберите да не са много видими гербери".

Така назначенията в държавната администрация и разпределение на постове вече са изострили отношенията между двете коалиции ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Оказва се, че две седмици след като кабинетът "Денков - Габриел" положи клетва, то са налице и първите проблеми между подкрепящите партии, а именно - попълването на позициите за заместник-министри и областни управители. Основният проблем пред тези назначения са все така липсващия механизъм, спрямо който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да се договарят по-лесно и безпроблемно за определени позиции.

Показателни са и реакциите по темата с назначението на Румен Спецов за шеф на Националната агенция по приходите (НАП) от финансовия министър Асен Василев. Според ПП-ДБ то е било изрично съгласувано с Бойко Борисов, който не е имал възражения, но от партията все пак възроптаха. Именно затова сега ГЕРБ са настояли в "замяна на Спецов" начело на Държавен фонд земеделие да бъде назначен Васил Грудев като представител на партията, пише "Капитал". Именно неговото име е било обсъждано на среща между двамата ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел и ръководствата на двете парламентарни групи. От ГЕРБ са казали, че няма да преговарят за номинацията и очакват назначението да стане факт до дни, а очаквано в ПП-ДБ не са съгласни, но пък са получили ултиматум, че може да последва оттегляне на подкрепата на ГЕРБ за кабинета.

Грудев беше номиниран от ГЕРБ за кандидат земеделски министър в проектокабинета на проф. Николай Габровски в 48-ото Народно събрание. През 2014 г. е бил служебен министър в кабинета на Георги Близнашки. Веднага след това във втория мандат на Борисов стана зам.-министър на земеделието с ресор "Програма за развитие на селските райони", а между 2006 и 2013 г. Грудев заема различни позиции в ДФЗ, който сега от ГЕРБ искат да оглави.

Това е и основната причина ПП-ДБ да възразят на номинирането му, но отговорът на ГЕРБ е бил категоричен. В същия разговор е бил засегнат и въпросът с директора на Българския енергиен холдинг, където ГЕРБ също са поискали власт.

Как се търсят зам.-министри?

Подобни ситуации се развиват и с назначаването на заместник-министри, което видимо върви много бавно. Още в първите дни Дамян Дамянов, който бе назначен за зам.- министър на земеделието и храните, престоя на поста едва три часа, преди да бъде освободен. Причината - обществени реакции подсетиха управляващите, че Дамянов е бил сътрудник на Държавна сигурност. Отделно от това той е известен и от сборника "Черната книга на правителственото разхищение" като "горския на Румен Вълка" и дългогодишен директор на Югозападно държавно предприятие, в което Гайтански построи незаконната си сграда на брега на язовир "Искър".

Отделна разделителна линия представляват областните управители, след като всички, назначени от служебното правителство на Румен Радев, подадоха оставки. Очаквано ПП-ДБ не искат да подкрепят кадри на ГЕРБ, а от своя страна хората на Борисов не искат да подкрепят бившите областни, назначавани от ПП в редовния кабинет на Кирил Петков.

Засега двете формации са постигнали съгласие, че търсят "безпартийни и експерти". Куриозно, но факт е, че е имало и идея за назначаване на областните управители на ротационен принцип, която е била отхвърлена от ГЕРБ заради местните избори. Причината - именно в рамките на първите девет месеца от ротацията се падат кметските избори, за които областните управители са ключови.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.