close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Опозицията в Народното събрание е по-приказлива
©
13:25 / 10.07.2023
202
Опозицията говори повече в пленарна зала. При гласуванията на закони всеки може да гласува с всеки, няма много ясно управляващо мнозинство, или много ясна опозиция. Това сочат данните на платформата "Стража". Те бяха представени от създателя й Благослав Михайлов. Платформата събира цялата информация от сайта на парламента, от стенограмите и прави изчисления коя парламентарна група колко е казала.

Данните сочат, че в 48-ия парламент ГЕРБ, ПП и "Възраждане" са говорили най-много. В 49-ото НС "Възраждане" вече са абсолютни шампиони. Много си мълчат пък ИТН и ДПС, обясни Михайлов.

"Във всеки парламент опозицията има склонността да говори най-много", обясни още Михайлов.

"Много е важно да си имаме предвид, че тук смятаме само изказванията, които са направени в качеството на обикновен народен представител. Тоест примерно реч на докладчици, на председателя на Народното събрание не се брои в тази статистика", обясни Михайлов.

Депутатите на "Възраждане" са повече в този парламент спрямо предишния, увеличава се и броят на изказванията им. Абсолютен шампион по изговорени думи от парламентарната трибуна и в 48-ото, и в 49-ото НС е Петър Петров от "Възраждане". След него, с 2 пъти по-малко думи е лидерът на партията Костадин Костадинов. На третата почетна позиция е Корнелия Нинова.

По отношение на гласуването – всеки гласува с всеки, сочат данните. Високо припокриване има между ГЕРБ и ДПС, ГЕРБ и ИТН, както и ПП-ДБ и ГЕРБ.

Ако при гласуванията в зала "Възраждане" има ниско съвпадение с ГЕРБ и ДПС, то в комисиите има високо съвпадение. 86% са съвпаденията между "Възраждане" и ГЕРБ при гласуванията в комисии.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.