close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Решават съдбата на МОЧА, а на Альоша кога?
©
16:08 / 08.03.2023
178
"Възлагаме на главния архитект да започне процедура за конкурс по Подробния устройствен план, чрез  която да осмисли по нов начин публичното пространство около паметника на Съветската армия", съобщихаСтоличния общински съвет."Тъй като паметникът е държавна собственост, с него се разпорежда областната управа. На нея се възлага да изпълни решението на Общинския съвет.

Вчера комисията по образование и култура в Столичния общински съвет взе решение да поиска държавата да демонтира и премести Паметника на Съветската армия от общинската земя в Княжеската градина. Предстои окончателно решението да бъде взето и на заседание на Столичния общински съвет утре. Темата се обсъжда и в Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

Няма как БСП да участва в обсъждането и гласуването на доклад, който няма правна стойност, посочи Калоян Паргов от групата на "БСП да България“ в Столичния общински съвет

"Собствеността на Паметника на Съветската армия не е общинска, а държавна. Този въпрос трябва да се дискутира от МС и НС. Паметникът е международно защитен, защото е закрепен от двустранните отношения между Руската федерация и България. От историческа гледна точка се твърди, че това не е войнишки паметник, а той е включен в списъка като такъв. Той е посветен на Трета украинска армия, която е част от Червената армия. Свързан е изцяло с Втората световна война. Битката с паметниците няма да реши нито един проблем, нито ще спре войната в Украйна", посочва Паргов.

Този паметник на една пропаганда трябва да бъде преместен в музей, смята пък Иво Божков от групата на ДБ в Столичния общински съвет. "Това е най-високият паметник на Червената армия в цяла Европа".

Антон Койчев от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет пък определи изказването на Калоян Паргов като "пълно с юридически и фактологически неточности“. 

Пред паметника ще бъде поставена информационна табела, която да изяснява историческата истина за този монумент, обясни още той и добави: Смятаме, че тръгваме по пътя, по който въпроса ще бъде решен цивилизовано, посочи Антон Койчев. 

"Никой не говори за унищожаване на паметника, а за преместването му. По фигурите са работили известни български скулптури. Той има и художествена стойност. Но е въпрос на национално достойнство този въпрос да бъде решен".

На ход е Общинският съвет в Пловдив, който трябва да последва примера на столичните си колеги  и да задейства процедура за преместването или събарянето на Альоша.  

ОбС на Пловдив вече е взимал подобно решение, но то е било отменено от съда с мотив, че монументът е държавна собственост и местната власт няма право по закон да се разпорежда с него. 

Предложението за демонтаж на паметника е било внесено през пролетта на 1996 година от тогавашния кмет на Пловдив Спас Гърневски с аргумент, че не е нормално над Пловдив да се извисява фигурата на войник на съветската армия - окупатор.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.