close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Социалното министерство се обърна с препоръки към хората с увреждания
© Pixabay
12:01 / 25.03.2020
469
От Министерството на труда и социалната политика излязоха с препоръки към хората с увреждания. Те са полезни за времето на извънредно положение в страната.

От там съветват тази група от хора да останат по домовете си и да дезинфекцират ръцете си и предметите които пипат. Ако не разполагат с дезинфектант, миенето на ръце може да се извършва и със сапун. Не се препоръчват и пътувания, освен ако не са абсолютно належащи.

"В случаите на хронично заболяване и/или ако се почувствате неразположени, обадете се на личния си лекар. Срокът на рецептите се удължава с месец с цел избягване на напрежение и струпване на пациенти пред лекарските кабинети.Утвърдените протоколи, изтичащи в периода до 16.04.2020 г., които не изискват промяна на терапевтичната схема, се удължават служебно за срок от един месец, считано от датата, до която са валидни. Хартиените протоколи не се презаверяват.

Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти по удължените протоколи, както и лекарствените продукти, за които не се изисква експертиза само по рецептурна книжка без представяне на рецепта. Отпускането се извършва в аптеките, където е осъществено последното отпускане по дадена рецепта (видно от печата в рецептурната книжка), съобразено с последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти. Поради специфика при лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - лечение на хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.

В случай, че нямате издадена рецептурна книжка се обърнете към личния Ви лекар, който ще Ви насочи към съответните процедури. На лицата, които са се обърнали за рецепта в кабинетите на лекарите, могат да бъдат издавани рецепти за всички лекарствените продукти.. В случаите на провеждане на рехабилитация или необходимост от предоставяне на рехабилитационни услуги се обърнете към своя рехабилитатор за консултация. Обърнете се към общината за осигуряването на патронажна грижа, която се предоставя на самотни възрастни, хора с увреждания и хора, поставени под карантина в условията на извънредно положение.

Общините организират доставка по домовете на лекарства, храни и продукти от първа необходимост за самотно живеещите възрастни хора. Информация може да намерите тук: https://www.namrb.org/dostavka-na-chrani-i-medikamenti-po-domovete-za-vazrastni-chora

Центровете за социални услуги са затворени за външни хора. Посещенията и свижданията в специализираните институции и социалните услуги в страната, особено в тези за възрастни, са забранени. Близки на настанените може да получават информация от директорите на услугите и от общините, които са доставчици. Преустановява се настаняването в специализирани институции и социални услуги от резидентен тип за пълнолетни лица.

Ако искате да получите социална помощ, подайте заявление-декларация по електронна поща или по пощата с обратна разписка до дирекция "Социално подпомагане" по настоящия Ви адрес. Заявление-декларация за осигуряване на социални права може да подавате на място само при възникнала неотложна необходимост. Извършените индивидуални оценки на потребностите на хората с увреждания в периода на обявено извънредно положение в страната са в сила до 31.05.2020 г. Започналите и неприключили административни производства, включително и новите производства в този период, ще бъдат приключени след отмяна на извънредното положение и ще бъдат в сила считано от датата на подаване на изискуемите документи за изготвяне на оценка по установения ред. Когато искате да Ви бъде изготвена индивидуална оценка на потребностите, можете да подадете документите по пощата или по електронен път до дирекция "Социално подпомагане" по настоящия Ви адрес. При извършване на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания за предоставяне на механизма лична помощ интервюто с човека с увреждане, с неговия законен представител или с човека, който полага грижи за него ще се провежда по телефона. Във всички случаи за информация във връзка с обявеното извънредно положение по повод заявяването и получаването на помощи звънете на денонощен телефон +359878221629.

Всички въпроси, касаещи дейността на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Агенцията за хората с увреждания и Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", може да се отправят към колцентъра на тел.: 080088001. Бъдете внимателни! Социални работници няма да Ви посещават в дома Ви за извършване на анкети.

Ако имате право и Ви е отпусната социална помощ, парите ще Ви бъдат преведени по посочената от Вас банкова сметка или можете да ги получите в пощенския клон по адреса Ви, ако това сте заявили в заявление-декларацията.Срокът за изплащане на социални помощи в пощенските станции се удължава до 30-и март 2020 г. Необходимо е клиентите да спазват въведените мерки за допускане на ограничен брой хора в пощенските станции, недопускане на голям брой чакащи клиенти в района на пощенските станции и подпомагане на болни и възрастни хора. Картите за пътуване в градския транспорт на хора с увреждания, които изтичат преди 29 март служебно се удължават. Плащайте битовите си сметки електронно. Препоръчително е да избягвате да посещавате лично гишетата. Помолете свои близки да направят това вместо Вас. Социално-психологическа помощ, предоставяна в режим на извънредна ситуация в Центровете за социална рехабилитация и интеграция, Дневните центрове и Центровете за обществена подкрепа:

Социалният работник, трудотерапевтът и арт-терапевтът от съответната социална услуга правят опростен план със задачи въз основа на задължителния план за функциониране на социалната услуга (социалните услуги имат план какво се прави всеки ден (седмица). Задачите по плана се редуцират, опростяват и предоставят на родителите по електронна поща/телефон за работа. След това, родителят осъществява обратна връзка по телефон/електронна поща за напредъка /успеха/ неуспеха по поставените задачи. Психологът прави график за сесии по скайп/ вайбър при нужда и в рискови ситуации за семействата и децата. Логопедът прави график за сесии по скайп/ вайбър, за да не се губи темпото, родителят 2-3 часа се ангажира с дейности с детето и то поддържа образователен тонус. Родителят е ангажиран с детето в конструктивно-педагогически план.

Поддържайте постоянно връзка с най-близките си хора и със съседите си, на които имате доверие. Сигнализирайте ги своевременно, ако възникне проблем. Не прикривайте появило се неразположение/болка, за да не ги притеснявате. Така ще спестите много по-сериозни притеснения и рискове, а и значителни разходи в бъдеще Ако имате нужда от доставяне на храна, лекарства и др. жизненоважни стоки или услуги, свържете се на указаните телефони със социалната служба в общината или с дирекция "Социално подпомагане". Ако не можете , помолете Вашия добър съсед или близък да го стори вместо Вас. Не допускайте непознати в дома си! Ограничете социалните си контакти!", призовават още от социалното министерство.Още по темата:
11.11.2020 »
08.04.2020 »
31.03.2020 »
31.03.2020 »
25.03.2020 »
25.03.2020 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.