close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
За довършването на "Колежа" се иска смелост, познания, управленски умения - няма ги
©
10:31 / 26.01.2023
383
Последните дни отново в центъра на пловдивското обществено внимание, се позиционира темата, свързана със строежа на стадион "Христо Ботев". И отново това внимание е поради факта, че фракциите на феновете поставиха въпроса с довършването на стадиона и с монтирането на козирка върху всички трибуни.

Стана ясно, че не достигат няколко милиона лева, за да бъде завършен Етап 1.

Защо е важно да се завърши първи етап? Ако не се довърши, той въобще не може да се говори за следващият. И сега трябва да се кажат няколко основополагащи неща. Стойността на целия строеж е около 53 милиона лева ( по цени отпреди около 2 години и при положение, че се изпълняват проектите така, както са направени преди няколко години). Последното правителство на Бойко Борисов отпусна 25 милиона лева.

На по-късен етап и Община Пловдив се включи, като гласува да се тегли заем от още 12 милиона. Едновременно с това отново Община Пловдив е осигурила/вложила още около 3 милилиона лева. Така общата сума става около 40 милиона.

Ясно е, че се очертава сериозен недостиг до сумата от 53 милиона.

И сега се появява идеята на кмета Димитров да предложи на Общински съвет осигуряването на допълнителен финансов ресурс от няколко милиона лева.Как ще стане това, засега няма информация.

Вариантите са няколко. Или Община Пловдив отново да изтегли дългосрочен дълг, или да се направи промяна в капиталовата програма и да отпадне някой обект.

Предстои взимането на трудно решение от страна на общинските съветници.

Но тук е важно да се каже, че цялата тази каша ( а защо не и манджа) я забърка г-н Бойко Борисов - началник и ментор на кмета на Пловдив. И е редно той самият да си оправи бакиите, а не да стоварва такава финансова тежест на пловдивчани.

А дали трябва да има нормални, модерни, европейски футболни стадиони? Категорично ДА! И Ботев и Локомотив Пловдив го заслужават.

Но е ясно, че при проекта за строежа на Колежа има нещо генерално сбъркано.

И поне според мен вината не е на феновете. Те имат правото да искат най-доброто за любимия си футболен клуб за неговата база. Община Пловдив от своя страна, и по-специално нейното ръководство, са виновните. Те така и не намериха смелост да кажат, че за тези пари стадиона няма как да бъде завършен и че е нужно да се направи препроектиране като се въведе етапност според осигурените средства. За да го направиш, обаче се изискват познания, смелост, решителност, управленски умения, дори и политическа зрялост. Все неща, които мисля, че настоящият градоначалник не притежава, а мисля, че няма и откъде да вземе "назаем". Така че, колкото по-рано приключи неговото кметуване, толкова по-добре за всички пловдивчани.

Борислав Инчев
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.