close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
За кожата на един стадион, заплашен да е само скъп полуфабрикат
©
15:05 / 23.01.2023
354
"Ще нахлуем в Общината, стига обещания и торби с лъжи! Някой вече трябва в затвора да лежи! Много ви чакахме, вече не се търпи! Идваме да чупиме вашите глави".

Това е част от текст на песен, която пусна Клубът на привържениците на Ботев през февруари миналата година. Слава богу, счупени глави няма, а само един-два прозореца на кметската сграда. Цяла година продължи изнасянето на притеснителни факти около довършването на стадион "Христо Ботев". Още през февруари Клубът на привържениците прогнозира, че "Колежа“ няма да бъде готов и до края на 2023 година.

В същото време строителят обещаваше, че до декември 2022 година Ботев може да се завърне в своя дом, а до този февруари ще готова и козирката. Вместо това имаше закана за спиране на строителството с акт 10 заради липса на пари. Наложи се Бойко Борисов да сложи свой надзорник – Николай Нанков, бивш министър на регионалното развитие, който да разкрие загадката около финансовата дупка "Колежа“.

Ситуацията става все по-абсурдна. Стадионът изглежда почти завършен, а в същото време краят му се не вижда.

Сдружение "ПФК Ботев“ и Клубът на привържениците продължават уличния натиск. Днес Пловдив осъмна с плакати срещу кмета Здравко Димитров, зам.-кмета Пламен Райчев и строителя Илиян Филипов. Те вече настояват за извънредна сесия на Общинския съвет и спиране на плащанията към строителя докато не стане ясно какво точно е свършено.

Фрапантно завишаване на цени на строителни материали, както и смущаващо надписване на количествено-стойностни сметки при строителството на стадион "Христо Ботев", показва последното разследване. Строителят категорично отрича и показва фактури.

Цените на материалите за стадион "Локомотив“ са в пъти по-ниски от цените на същите материали за стадион "Христо Ботев“, показва справка от официалните документи в община Пловдив. Затова се търсят отговори, които засега никой не дава.

Битката е за кожата на един стадион – за дома на Ботев. Над една футболна мечта е надвиснала сянката на далаверата. Кой допусна това?

Не достигат 26 милиона лева. Първоначално козирка само над два сектора, публика също само на два сектора. Да не би да се пръкне някакъв полуфабрикат, вместо модерен стадион? Това е достатъчно феновете за излязат на улицата и да окупират площада пред общинската сграда. Те се надяват, че в година на избори – парламентарни и местни, ще бъдат много ясно чути – компромиси със стадиона не искаме, стига сте ни лъгали, кажете истината или се махайте!

Проблемът е, че кметът и администрацията му наистина си отиват, ударили са го на уволнение. Така, заедно с другите си провали, ще закичат на ревера си и един незавършен стадион, без да им пука особено.

Друг проблем пред довършването на стадиона е да не влезе в политическото предизборно говорене, където вече е Панаирът. Тогава и последните надежди за бърза развръзка на 10-годишната сага ще отидат по дяволите.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.