close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Здравко Димитров с най-голяма заплата от кметовете
©
14:09 / 21.02.2022
384
Селски кметове вземат по-високи заплати от управниците на София и Варна. Противно на очакванията Йорданка Фандъкова и Иван Портних не се подписват всеки месец за повече пари от кметовете на село Крушари и град Мадан, например.

Техният колега в Пловдив Здравко Димитров със своите 5082 лева е най-богат от трите най-големи града у нас. Това показа проверка на "Монитор“.

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов е с 4600 лв. заплата, максималната сума според ранга на общината, а неговия колега Илхан Мюстеджеб от добричкото село Крушари взема 3720, по лев за всеки жител. Така възнаграждението надхвърля парите на кмета на областния град Добрич Йордан Йорданов, която също беше увеличена – от 3200 на 3550 лева. Председателят на местния парламент пък получава 90% от кметската заплата и се разписва срещу 3195 лева.

Постановлението на Министерския съвет за заплатите в бюджетните организации и дейности позволява заплатата на столичния кмет да е максимално, колкото основната месечна заплата на министър – 6400 лева.

Според нея се определят месечните възнаграждения на кметовете на общини, райони, кметства и съветници. По закон основната министерска заплата се образува, като основната депутатска заплата се увеличи с 30%.

В момента основната заплата на Йорданка Фандъкова е 2900 лв. Ако възнаграждението обаче бъде увеличено двойно, автоматично ще се вдигнат и заплатите на председателя на Столичния общински съвет, на самите общински съветници, както и на районните кметове.

В същото време заплатата на кмета на Варна е около 2300 лева, което е странно на фона на заплатите на общинските съветници и това на председателя им, които обикновено са процент от кметските.

Във Варна месечното възнаграждение на председателя на общинския съвет е 90% от заплатата на кмета, а на общинските съветници е 70% от средната брутна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. Така общинарите в морската столица получават около 1300 лв. на месец.

От тази сума обаче се приспадат пари при отсъствия от заседанията на комисии или на местния парламент. Ако съветник отсъства от заседание на комисия с над 20 минути, е глобяван със 100 лева, а от сесия на Общинския съвет - с 250 лева.

Санкциите се избягват единствено при представяне на болничен лист. Последното увеличение на заплатите на районните кметове във Варна пък е от 2017 година. Тогава по предложение на кмета на общината, Иван Портних петимата "малки“ градски кметове получиха от 2000 до 2300 лв., като най-високо е възнаграждението в най-големия жилищен район "Приморски“. В централния район "Одесос“ и панелния "Младост“ е по 2 200 лева месечно, а управляващите крайните квартали "Аспарухово“ и "Владислав Варненчик“ получават по 2 000 лева.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.