close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Давос и конспиративните теории
©
12:24 / 17.01.2023
299
Когато някои от най-богатите и най-влиятелни хора в света се събраха на годишната среща на Световния икономически форум миналата година, сесиите по климатичните промени предизвикаха дискусии на високо ниво по теми като въглеродно финансиране и устойчиви хранителни системи, пише Associated Press.

Изцяло различен наратив се разигра в интернет, където потребителите на социални мрежи твърдяха, че лидерите искат да принудят населението да яде насекоми вместо месо в името на опазването на околната среда.

Годишното събитие в швейцарския ски курорт Давос става обект на странни твърдения от все повече коментатори, които вярват, че форумът включва група представители на елита, манипулиращи световните събития за своя собствена изгода. Експертите казват, че това, което преди беше теория на конспирацията, откривана в интернет, сега е навлязла в мейнстрийма.

"Това не е конспирация, която се разиграва някъде в периферията“, казва Алекс Фрийдфелд, изследовател в Anti-Defamation League, която изучава антиправителствения екстремизъм. "Виждаме я в социалните мрежи, където се споделя от обикновени американци. Виждаме как се разпространява от водещи медийни лица в техните новини в най-гледаното време, из техните вечерни мрежи“.

Срещата събира държавни ръководители, бизнес мениджъри, създателите на културни тенденции и представители на международни организации. Макар че винаги е неясно до колко конкретни действия ще се стигне, срещата е планирана да разгледа належащи световни проблеми – от климатични промени и икономическа несигурност до геополитическа нстабилност и обществено здраве.

Стотици публични сесии са планирани, но четиридневната конференция е известна и с тайни задкулисни срещи и сключване на сделки от бизнес лидерите. Тази разлика между това, което се показва на обществото, и това, което се случва зад затворените врати, помага срещата да се превърне в точката, в която се заражда дезинформацията.

"Когато имаме много високи нива на неяснота, е много лесно наративите да се намесят“, казва Кейтлийн Хол Джеймисън, която е директор на Annenberg Public Policy Center към University of Pennsylvania и изучава дезинформацията.

Теориите за влиятелните световни лидери не са новост, казва тя, но фокусът върху форума и неговия председател Клаус Шуоб се засили през 2020 г. в ранните дни на пандемията. Тази година темата на годишната среща беше "Великото зануляване“. Инициативата визуализира радикални промени в начина, по който обществата и икономиките ще работят, за да се възстановят от пандемията и да изградят по-устойчиво бъдеще.

Сега, във все по-населени ъгълчета на интернет и по консервативни шоу програми, "Великото зануляване“ се превърна в стенография за това, което скептиците казват, че е реорганизация на обществото, използвайки глобалната несигурност като претекст за отнемане на права. Вярващите в това твърдят, че мерките, включително пандемичните блокади и ваксините, са инструменти за консолидиране на властта и подкопаване на индивидуалния суверенитет.

Във време на нарастващо безпокойство Джеймисън казва, че обществото става все по-податливо на лъжи, тъй като конспиративните теории се появяват като инструмент да се премине през хаоса. Изследователите, които следят екстремизма, казват, че тези вярвания стават все по-популярни и по-обезпокоителни.

На митинг, организиран на територията на църква в северната част на щата Ню Йорк миналата есен, снимка на Шуоб беше показана на голям екран заедно с други "злодеи“, обвинени, че заплашват американските ценности. Тълпата от хиляди души се беше събрала в сектантска палатка на пътуващо шоу, използвано като инструмент за набиране на хора за надигащо се християнско националистическо движение. Участниците обсъдиха "Великото зануляване“, наред с множество други теории, като атака срещу основите на Америка.

Фразата е използвана повече от 60 пъти във всички програми на Fox News през 2022 г., показват резултати, генерирани от базата данни с телевизионни новини на Internet Archive. Това е увеличение спрямо 30 споменавания през 2021 г. и около 20 през 2020 г.

Докато Световният икономически форум все повече се обвързва с този наратив, постоянен поток от твърдения тормози организацията. Докато някои хора подлагат форума на основателни критики – а именно, че той е домакин на богати ръководители, които летят с корпоративни самолети, отделящи емисии - други разпространяват непроверена или необоснована информация като факт.

Сайт, известен с разпространението на измислени истории, миналия месец например невярно заяви, че Шуоб публично насърчава декриминализирането на секса между деца и възрастни, използвайки измислен цитат и други неоснователни твърдения. Въпреки това твърдението привлече десетки хиляди споделяния в Twitter и Facebook.

Междувременно популярното твърдение, че форумът иска хората да заменят месото с буболечки е изкривена препратка към статия, публикувана в миналото на сайта на организацията. В друг пример широко споделяна публикация твърди без доказателства, че форумът е "посочил“ американския представител Кевин МакКарт за говорител на Камарата преди реалния вот.

Обезпокоителното, казва Фрийдфелд, е, че публикации като тези може да изведат хората към по-странни и опасни теории на конспирацията или дори да доведат до насилие в реални свят. Ян Зопф, ръководител на медиите за форума, казва, че организацията е засилила следенето си на подобна онлайн активност и внимателно следи за директни заплахи.

"Създаването на подобни неща може да създаде врагове, които хората вярват, че са отговорни за всичко лошо, което се случва в света“, каза Фрийдфелд. "Когато това се случи, когато вярвате, че тези неща се случват в света и определен човек или група хора са отговорни за тези атаки, изведнъж идеята за използване на насилие за съпротива става по-правдоподобна“.
Още новини от Бизнес новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.