close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
В Нидерландия: Българските военни заводи спасяват Украйна
©
12:33 / 15.08.2023
229
България се превърна в ключов спасителен пояс за Украйна, действайки като оръжейна "кошница" в контекста на конфликта с Русия. Отбранителните компании на страната поеха безпрецедентна роля, като работят денонощно, за да снабдяват Киев с така необходимите му боеприпаси от съветски тип във войната с окупаторите, пише нидерландският сайт Oryx.

Парадоксално е, че дори когато българските заводи работят неуморно в помощ на Украйна, страната е изправена пред вътрешно противоречие. Приписването на вина на Киев за руското нахлуване от страна на проруския президент и яростното му противопоставяне на непрякото участие на България във войната рязко контрастира с целите на проукраинския министър на отбраната да увеличи помощта на страната си за Киев.

Изглежда, че между противоположните лагери в ръководството на България е постигнато средно положение. Това включва стратегическото решение да се продават необходимите боеприпаси и оръжие на държави членки на НАТО, които след това да улеснят прехвърлянето им в Украйна. В тази сложна схема България успява да постигне деликатен баланс, като официално поддържа позицията си за невоенна подкрепа за Украйна, а в същото време тайно допринася за отбранителните й усилия.

Приходите, генерирани от тези транзакции, са жизненоважни за изпитващата недостиг на парични средства държава, като на практика превръщат ситуацията в симбиотично споразумение, при което България подпомага Украйна, като същевременно укрепва собствената си икономическа стабилност.

Въпреки че президентът на България категорично се противопоставя на предоставянето на оръжие на Украйна, страната дискретно увеличава доставките. Свидетелство за това е неотдавнашният ангажимент за доставка на Украйна на 100 БТР-60ПБ. Освен простото повишаване на отбранителните способности на Украйна, тези усилия са подкрепени от стратегическа цел: България се стреми да си осигури достъп до американско оръжие в замяна.

След като пропусна да участва в германската програма Ringtausch, България вижда възможност да си осигури американски оръжейни системи чрез подобно споразумение. Предлагайки на Украйна военни активи, много от които са от съветската епоха, в замяна на излишни американски оръжия, България би могла да насърчи потенциален сценарий, от който да спечелят всички заинтересовани страни.
Още новини от Бизнес новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.