close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Войната стопи парите и влиянието на украинските олигарси
©
15:30 / 16.01.2024
147
Войната в Украйна, която доведе до унищожаването на редица промишлени активи, лиши олигарските в страната от предишното им влияние и богатство, пише американският вестник The New York Times.

"Войната, след като опустоши украинската индустрия, ограничи властта на олигарси, магнати, които отдавна доминираха икономиката и използваха богатството си, за да купуват политическо влияние“, се казва в статията.

В текста се привеждат данни, съгласно които най-богатите хора в Украйна са загубили десетки милиарди долари през последните години на военни действия. Като най-засегнат се посочва Ринат Ахметов, загубил два металургични завода в Мариупол, коксохимическия завод в Авдеевка и редица вятърни и топлоелектрически централи. Основните му активи са подложени на постоянни атаки от руски ракети и дронове.

"През първата година от войната общото богатство на 20-те най-богати украинци е намаляло с повече от 20 милиарда долара, според списание Forbes. Ахметов понесе най-големия удар, губейки повече от девет милиарда долара. Той е един от само двамата милиардери, останали в Украйна, преди войната бяха повече от 10“, се казва в статията.

Отбелязва се, че до лятото на 2022 година много магнати се отказаха от собствеността върху медийния си бизнес, за да се съобразят със закон, приет преди войната, за ограничаване на властта им. Той гласи, че всяко лице, което отговаря на три от четири критерия - участие в политиката, значително медийно влияние, собственост върху бизнес монопол или богатство от поне 70 милиона долара - ще бъде определено за олигарх и ще му бъде забранено да купува приватизирани държавни активи и да финансира политически партии.

Ахметов предаде лицензите за своите телевизионни и печатни медии на държавата през юли 2022 година. "Сега не съм олигарх в правния смисъл на думата“, припомня изданието думите му. Самият той не е изправен пред съдебно производство.

Но в хода на войната украинските власти хвърлиха по-широки усилия в преследването на олигарси. През септември миналата година полицията арестува Игор Коломойски по подозрение в измама и пране на пари и оттогава той е задържан. Властите също така се опитват да екстрадират от Франция Константин Жеваго, по обвинения в измама, и Дмитро Фирташ, за присвояване.

"В продължение на десетилетия беше немислимо да има олигарх в следствен арест. Сега това е реалност“, коментира министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюшка.
Още новини от Бизнес новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.